IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите пазари загубиха над 30 трилиона долара през 2022 г.

Технологичните компании, които се радваха на подем след 2020 г., днес са най-големите губещи

10:50 | 31.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Растящата инфлация, увеличаването на основните лихви и войната в Украйна станаха причина за най-лошото представяне на водещите индекси на световните фондови пазари от десетилетие. Загубите за фондовите и облигационните пазари се изчисляват на над 30 трилиона долара, след като цените на акциите в търговията от Ню Йорк през Франкфурт до Шанхай, се сринаха, пише Financial Times.

На пазара на облигации също имаше големи разпродажби - например лихвата по 10-годишните американски ДЦК достигна 3,9%, спрямо 1,5% в края на 2021 година. Това е най-рязкото повишение от 60-те години на миналия век насам, откакто Bloomberg води подобна статистика, допълва още изданието.

Пазарната капитализация на публичните компании се сви с 25 трилиона долара.

Повишаването на лихвите от Федералния резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) сложиха край на евтините кредити, които компаниите можеха да получат в годините след финансовата криза. В същото време войната в Украйна стана причина за ръст на цената на енергоресурсите, което от подхрани инфлацията. Войната стана причина и за прекъсване на световните канали за доставка, а много компании се изтеглиха от Русия, за да не попоаднат под санкциите на Запада.

Сред големите губещи се оказаха технологичните компании, които доскоро бяха в подем. Компанията Tesla например изтри около 2/3 от пазарната си стойност през тази година, превръщайки основателя ѝ Илон Мъск в първия човек в историята, изгубил 200 млрд. долара от своето състояние. Производителят на чипове Nvidia загуби 50% от стойността си, а Apple и Microsoft - към 30%.

От началото на 2022 година стойността на криптопазара се срина с 1,7 трилиона долара, сочат още данните на Financial Times.

По-високите лихвени проценти намаляват привлекателността на акциите и по-рисковите операции, тъй като инвеститорите могат да печелят по-добра възвръщаемост от изключително сигурни активи като американски, германски или японски държавни облигации. Това ще промени действията на инвеститорите, свикнали на ниските лихвени проценти, прогнозира още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 31.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
Нз каква е тая работа - световните пазари загубили 30 ГБ, европейските изпратили най-лошата си година от 18-а насам, а аз с триста зора изкарах 1% загуба, като за целта трябваше да отпиша руските си активи, без все още да съм ги изгубил, само за да не дразня завистниците !!! Щото иначе бях 10% нагоре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още