IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на ерата на лесните пари ще бъде болезнен

Технологичните акции и криптовалутите изглеждат най-уязвими при новите пазарни реалности

17:48 | 04.02.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ерата на лесните пари свърши и последиците от това тепърва ще се усещат на световните пазари, които се надяват, че агресивните повишения на лихвите и високата инфлация са отминали, пише Ройтерс.

Централните банки на САЩ и Великобритания оттеглят още стимули, като се освобождават от облигации, които притежават, а Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще се присъедини към тях. Nomura счита, че балансите на трите банки ще се свият с 3 трлн. долара тази година.

Технологичните акции и криптовалутите изглеждат уязвими. Те са сред рисковите активи, които растяха, докато наливаните от централните банки парични средства за борба със слабата инфлация в последните години търсеха пристан.

„Когато имаме безпрецедентно затягане на паричната политика, вероятно ще се сблъскате с неразкрити проблеми – това може да е нещо скрито като ликвидност или по-видимо като натиск върху жилищния пазар“, коментира главният пазарен стратег на Zurich Insurance Group Гай Милър.

Вече не са любимци

Някога любимци в ерата на лесните пари технологичните акции се избягвани от много инвеститори дори след ръста им през януари, тъй като по-високите лихви оскъпяват рисковите залози за потенциално повишаване на печалбата на компании в начален стадий на развитие или със спекулативен характер.

Когато икономическата несигурност е висока, инвеститорите често търсят надеждна възвръщаемост от дивиденти, за да подсигурят портфейлите си. Това прави стабилни технологични компании като Apple, чиито акции се търгуват при дивидентна доходност под 1%, да изглеждат уязвими.

„Намираме се във фаза, в която много завишени оценки на пазарите се сблъскват със значително по-малка подкрепяща политика“, коментира Джеймс Харис, старши фонд мениджър в Troy Asset Management. „Затова перспективите се влошават“.

Технологичните компании се отказват от охолството по време на пандемията, като съкращават работни места след години на силно увеличаване на служителите си. Собственикът на Google Alphabet планира да съкрати около 12 хил. служители. Microsoft, Amazon и Meta уволняват почти 40 хил. души.

Рискове от спиране на плащанията

Притесненията от спиране на плащанията при корпорациите растат с повишаването на лихвите, въпреки че притесненията от рецесия се успокояват.

S&P Global съобщи, че Европа миналата година е имала втория по големина брой компании със спрени плащания от 2009 г. насам.

Тя очаква нивата на спрените плащания в САЩ и Европа да достигнат съответно 3,75% и 3,25% през септември 2023 г. спрямо 1,6% и 1,4% година по-рано, а песимистичната прогноза за 6% и 5,5% не е „немислима“.

Портфолио мениджърът в Man GLG Майкъл Скот коментира, че пазарите не са взели изцяло предвид риска от по-голям брой компании със спрени плащания.

Към частния пазар

Частните пазари на дълг нараснаха след финансовата криза до 1,4 трлн. долара спрямо 250 млрд. долара през 2010 г.

Предимно плаващата лихва при финансирането се харесва на инвеститори, които могат да извлекат възвръщаемост с високо едноцифрено или ниско двуцифрено число. Те станаха популярни и след като намаляващите лихви след 2008 г. подкрепиха рискови активи.

А сега следва сблъсък с реалността – по-високите лихви означават по-тежко бреме за компаниите при очертаващата се рецесия, което помрачава възможностите им да генерират достатъчно пари, за да изпълняват растящите си лихвени плащания.

„Изненадва ме, че почти се върнахме към самодоволството“, казва Уил Никол, главен инвестиционен директор на отдела за частни и алтернативни активи в M&G Investments. „Тръгнахме от позиция, при която преди три месеца всички говореха за появата на кредитен цикъл за първи път от десетилетия, а сега хората сякаш са забравили за това“, допълва той.

Криптозима

Растящите лихви доведоха до сътресения на криптопазарите през 2022 г. Цената на биткойна спадна с 64%, а около 1,3 трлн. долара бяха изтрити от капитализацията на световния пазар на криптовалути.

В последно време цената на биткойна расте, но предпазливостта остава. Сривът на редица спящи криптокомпании, най-известният случай е с FTX, остави инвеститорите с големи загуби и породи призиви за повече регулации.

Януари донесе нова вълна от съкращения на работни места, тъй като фирмите се готвят за т. нар. криптозима, а подразделението за кредитиране на Genesis неотдавна подаде молба за защита от фалит в САЩ, като дължи на кредиторите най-малко 3,4 млрд. долара.

За продажба

Имотните пазари първи реагираха на покачването на лихвите, като започнаха да се пропукват миналата година, а 2023 г. ще бъде тежка, като се очаква цените на жилищата в САЩ да спаднат с 12%.

Фонд мениджъри, анкетирани от BofA, считат, че изпитващият затруднения имотен сектор в Китай е вторият по вероятност източник на кредитни събития.

Пазарът на недвижими имоти в Европа отчита нива на потиснати активи, които не са виждани от 2012 г., сочат данни на правната кантора Weil, Gotshal & Manges.

Как секторът обслужва дълга си е във фокуса на вниманието и ръководители предупреждават, че европейските банки рискуват значителен удар за печалбите си от спадащи цени на жилищата.

Компанията за управление на инвестиции в имоти AEW счита, че Великобритания, Франция и Германия може да са изправени пред недостиг от средства за финансиране на дълговете от 24 млрд. евро до 2025 г. За щастие, счетоводните баланси на банките са в по-добра позиция да поемат загуби, затова малцина очакват повторение на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 04.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
До: nkavrakov1982Кои се тези вие, дето го повтаряхте?Квито ги пишеш,сякаш кой знае какво е станало.Има леко забавяне на икономиките рекордно ниска безработица и една неособено сериозна, но здравословна корекция на финансовите пазари.Проблемът беше в инфлацията, но и тя постепенно отшумява.А в България да не говорим и че сме се сблъсквали с къде по-тежка такава..Големи драми,голямо чудо правите от едно няма нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
data
преди 1 година
До: MinkaКогато приливът отмине, откриваш кой е плувал гол У. Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 23
data
преди 1 година
От кризата 2008-2009 се опитват да инфлират дълговете . Е сега им се получи :) който има спестявания в кеш да му мисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 23
Импeраторът
преди 1 година
До: nkavrakov1982 e и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 7
Minka
преди 1 година
Колко да е болезнено, чак пък толкоз болезнено няма как да стане. За поколенията не виждали не живели по време на инфлация и хипер инфлация може и да е, за другите е просто старата песен на нов глас. Ай стига сме ревали, 40 години лихви и инфлация надолу, сега идва новия цикъл, пак 40 години. * Pain is inevitable. Suffering is optional." Haruki Murakami
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 53 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 1 година
Няма как.Вечно парти,вечен урожай вечни времена на щастие няма.Кризата трябваше да дойде още 2020 година,но те я замазаха ,отложиха с пари,надува огромен балон в акциите в недвижимите имоти ,сума ти народ не само в България задлъжня страхотно ,теглиха се заеми все едно няма да има утре ,хората като едно стадо без да мисли влезна в кошарата и сега когато дойде време да се плаща сметката банките в цял свят синхронно вдигнаха лихвите и започнаха да изтеглят пари от системата със невиждана скорост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 1 година
Това го повтаряме от 12 месеца.В България всички се радваха имало инфлация,имотите поскъпвали,щели разбираш ли още по скъпи да станат..Още преди 12 месеца обясних тези нива на инфлация плюс Ковид мизериите които я докараха,стойте си в къщи,пари има,харчете,трилиони пара без да е изработена сметката удари в небето,сега се готвене за години,години на стагнация защото тези пари някой трябва да ги изработи,а след като убиха икономиката с мерки сами си направете сметката какво идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още