IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Апетитът за рискови активи се завръща

Ръстовете на пазарите се основават на очакванията за промяна на политиката на Федералния резерв и за излизане на икономиката от слабата рецесия

19:48 | 13.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Покачването на американския индекс S&P 500 за януари надхвърли 6%, с което заличи загубите от декември. Ситуацията на пазарите изглежда все по позитивна, ако погледът се ограничава само с движението на индексите и поведението на облигациите, от една страна, и икономическите данни за спад на инфлацията и за рекордно ниска безработица, от друга.

Рисковете обаче не са за пренебрегване и януари успя да хвърли яснота върху много от неяснотите пред пазарите и икономиката, пише Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, "ЕЛАНА Трейдинг".

Какво донесе януари за пазарите?

Общо 6% растеж на основния индекс не е никак слабо представяне, но големите технологични компании имаха значително по-добри печалби от средното за пазара. Това става след значителното им изоставане през декември и дава сигнал, че позитивните настроения се завръщат на пазара. Какво по-силно доказателство от това, когато водещите компании имат десетки проценти растеж на акциите, докато икономиката отказва да влиза в рецесия?

Въпросът е риторичен, но показва фундамента зад ръста на пазарите. Федералният резерв наближава края на цикъла на повишение на лихвите, а икономиката остава в добро състояние, инфлацията пада и безработицата е много ниска. Останалите сигнали за проблеми и затруднения са на заден план. Тоест, януари показа, че дъното на пазарите е било през октомври миналата година.

Индексите обръщат 6-9 месеца преди дъното на корпоративните печалби. Прогнозите са, че финансовите резултати ще се влошават през първата половина на годината и през втората ще видим растеж на печалбите. За Федералния резерв се очакваше да приключи с лихвеното повишение на равнището от 5%, макар че Джером Пауъл не е толкова убеден в края на ръста на лихвите, колкото са инвеститорите.

Икономиката отказва да влезе в рецесия, като бизнес климатът в услугите се подобрява и дава надеждата, че предстои връщане към растежа през втората половина на годината. Инфлацията намалява с темпове, които са много симетрични на ускоряването й преди това, но вече в низходяща посока. Затова преобладават прогнозите, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвата в края на годината като процес на отиване към неутрални нива около 3%. Пазарът на облигации отчита тези очаквания и допринася за подобрение на финансовите условия в икономиката.

Какво предстои?

Всяка една краткосрочна корекция ще повдигне въпроса дали тя ще прерасне в по-голям спад и, съответно, в нови дъна на пазарите. Такава изглежда е на дневен ред през февруари, след като само за месец индексът NASDAQ 100 направи 20% скок.

Нищо на пазарите не се движи само в една посока. Изоставането на качествените активи при такъв ръст не е учудващо. Това са компаниите с дивиденти от нециклични сектори – комуналните услуги, потребителските акции и здравеопазването са на минус от началото на годината. Тоест, тенденциите се разминават, така както се движеха в противоположна посока през миналата година. Такива ръстове са характерни за мечия пазар и при предишни рецесии имаше по няколко.

През миналата година NASDAQ 100 отчете периоди със 17% и 24% покачване. И в двата случая се наблюдаваше покачване на нецикличните сектори. Разминаването им с NASDAQ 100 сега не е само от януари, а технологичният индекс изоставаше от нецикличните акции и по време на растежа на последните през октомври и ноември.

Какво означава тази секторна ротация? Имаме промяна с това, което беше обичайното за миналата година. Тоест, може да се тълкува като обръщане на настроенията на инвеститорите и знак за дъно. Без фундамент от страна на икономиката, както и без очевидна подкрепа от страна на централната банка и стимули от държавата, този растеж ще продължи ограничено време.

Какво може да спре биковете?

Не и краткосрочна корекция. Ръстът сега е основан на очакванията за промяна на политиката на Федералния резерв и за излизане на икономиката от слабата рецесия. Всяко доказателство, че тези прогнози са неоснователни, ще бъде прът в колелата на борсовия растеж.

Централните банкери не са тези, които биха спрели Уолстрийт. Причината е дълбоко рационална и е свързана с условията за финансиране. Ако те създадат паника на пазарите, ликвидността ще изчезне и броят на фалитите ще скочи много рязко. Така задачата на банкерите ще се усложни неимоверно много. Но те може да продължат с повишаването на лихвите и с постепенното извличане на ликвидност от финансовата система.

Не бива да забравяме, че кризата е начина, по който икономиката се изчиства от неравновесията и най-често те са свързани с прекомерната задлъжнялост. Пауъл знае това и задачата му е да намери баланса между работещите мерки срещу неравновесията и времето за изпълнението им. През следващите 2-3 месеца не мисля, че ще бъде променена политиката, нито че инвеститорите ще се притеснят от последствията от нея.

Икономиката е другата неизвестна величина. Евентуална корекция на борсите през февруари ще бъде последвана от нов опит за растеж, който смятам, че има потенциала да продължи през март и април. Безработицата е ниска и пазарът на труда все още не е направил завоя към влошаването си. Трудно е да се каже дали това ще се случи в близките три месеца или дали състоянието на икономиката ще се влоши забележимо, за да уплаши инвеститорите. Но поне до средата на пролетта изглежда, че Wall Street ще следва причините за растеж и ще игнорира притеснителните фактори

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още