IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са възможностите за инвестиции въпреки банковата криза*

Облигации, акции на растящи компании с ниско ниво на задължения, суровини ще спечелят от ситуацията

21:54 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Федералният резерв е на крачка от финала с повишаването на лихвите и това едва ли е добра новина за финансовите пазари. Въпреки банковите фалити и изключителната динамика на Уолстрийт през последните месеци, звездите може да се подредят в полза на упоритите „бикове“, които още не са се отказали да купуват акции.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл все още не е сменил курса от затягане на монетарната политика към наливане на пари във финансовата система. И тъй като не мисля, че в обозримо бъдеще отново ще видим огромни стимули под формата на покупки на облигации и експанзия на баланса на централната банка в трилиони долара, ключов фактор за инвестициите ще са икономическия растеж и очакванията на инвеститорите за появата на ликвидност към борсите, пише Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг", в блога на компанията.

Нека започнем с

Рисковете от рецесия

Икономическата картина е повече от негативна, когато става дума за факторите, предвиждащи рецесия. Кривата на доходността предсказва рецесия (краткосрочните книжа носят повече доходност от дългосрочните) и в същото време тази разлика рязко намалява, което исторически съвпада с началото на икономическа криза.

Корпоративните печалби падат и това го виждаме още от средата на миналата година. Банките затягат условията за отпускане на заеми, а събитията от последните седмици допринесоха значително за процеса. Икономическият растеж няма откъде да дойде, след като безработицата е на абсолютни минимуми, а индустрията вече отчита свиване. Заедно с лихва от 5% всичко това означава неминуема рецесия в икономиката.

Силата и продължителността ѝ засега не притесняват икономисти и инвеститори. Особено когато е очаквана от дълго време и всеки по-осезаем спад на акциите е последван от френетични покупки на пут-опции като застраховка от свободно падане на цените по начина, по който се развиха събитията през 2008 г.

Банковата криза не е кризата от 2008 г.

Става дума за проблеми с ликвидността и доверието към финансови институции. Американските банки имат отлив на депозити заради страховете, че загубите им от преоценката на облигации носят риск от фалит. Нещо подобно преживя и швейцарската Credit Suisse, но тя, освен 500 млрд. швейцарски франка банкови активи, имаше и 1.2 трлн. швейцарски франка активи под управление.

Нито активите на щатските банки, нито на Credit Suisse са лоши. Финансовите инструменти струват по-малко по пазарни цени. Истинските проблеми биха дошли, ако по облигациите има фалит, както стана през 2008 г. Тогава загубите няма да са 10-15% и, съответно, това да се покрива основно с капитала на банката. Те ще стигнат 60-70% и вече ще са повече от капитала. Такъв сценарий все още не е вероятен.

Краткосрочни инвестиции

Финансовият сектор е рисков за инвестиции, защото банките все още са в новините, но и защото ще има сериозни промени в щатския банков сектор по отношение на нормата на печалба. Отливът на депозити от регионалните банки ще се насочи към големите финансови институции, които и без това плащат по-ниски лихви по депозитите. Условията за кредитиране ще се затегнат и клиентите на банките реално ще усетят промяната.

Големите банки ще спечелят, а малките ще загубят, но икономическите ефекти в по-дългосрочен период е възможно да компенсират евентуалните печалби за големите банки. Затова покупката на акции или секторен ETF трябва да се разглежда като краткосрочна инвестиция и да има готовност да се затвори позицията дори на загуба.

Борсово търгуван фонд Financial Select Sector SPDR

Борсово търгуван фонд Financial Select Sector SPDR. Графика: ЕЛАНА Трейдинг Борсово търгуван фонд Financial Select Sector SPDR. Графика: ЕЛАНА Трейдинг

Това е договор за разлика върху фонда, за който има ограничения за търговия в ЕС. Графиката е показателна как банките в САЩ се търгуват на нивата отпреди COVID кризата. Това е важно равнище на подкрепа и със сигурност ще привлече интерес за покупки, но е и линията, под която може да видим ускоряване на разпродажбите на финансовите книжа. Спад под 30 долара на акцията на фонда, дори и да не се търгува в платформата "ЕЛАНА Глобъл Трейдър", е червена лампа за всеки инвеститор и трейдър. Този фонд включва големите и малките банки. Той е добър индикатор дали пазарът отчита кредитно събитие.

Краткосрочните перспективи не се изчерпват само със спекулативна сделка с банкови акции. Дори напротив, те са възможност за инвестиция в растящи сектори, като технологичния, защото затягането на условията за финансиране от банките и едновременното вливане на пари към големите институции означава, че парите ще се насочат към финансови инструменти.

Облигациите ще спечелят, когато Федералният резерв приключи с повишението на лихвите и икономиката се забави, но и акциите на растящи компании с ниско равнище на задължения ще привлекат капитали. Ако погледнем добре представящите се акции през последната седмица, се виждат потенциалните лидери за пролетен борсов ръст – Apple, Alphabet, nVidia, Tesla.

Дългосрочните инвестиции

Сред печелившите компании през последната седмица са и няколко компании от добива. На секторно ниво те затвориха в четвъртък с леко понижение на седмична база и са възможност за инвестиция с хоризонт до края на годината, защото ще спечелят от стимулите в китайската икономика и от поевтиняването на петрола до най-ниски нива от края на 2021 г. досега.

Разпродажбите на суровините се дължаха и в голяма степен на затваряне на позиции от инвестиционното подразделение на Credit Suisse. Индустриалните метали и особено лития пострадаха от прекратяването на субсидиите за продажби на електрически автомобили в Европа и Китай в края на миналата година. Това доведе до голям спад в търсенето от началото на 2023 г., но е временно явление.

Инвеститорите, които правят ребалансиране на портфейлите си, могат да се възползват от тенденцията към търсене на повече суровини и да увеличат позициите си в сектора. Инвестицията в суровини е най-добре да се прави чрез акции на отделни компании. Графиките на Devon Energy и Occidental Petroleum показват добри нива на подкрепа, докато гигант като Exxon Mobil по принцип се представя по-добре.

Същото може да се каже и за водещите компании от добива на индустриални метали – BHP и Freeport-McMoRan. Инфлацията в дългосрочен период е позитивен фактор за суровините. Те я създават, но и печелят от нея.

Материалът има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземането на инвестиционни решения!

*Автор на анализа е Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг"

Последна актуализация: 21:54 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още