IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корейската централна банка запази лихвата на ниво от 3,5%, но остава нащрек 

Гуверньорът Ри Чанйонг изключи възможността за намаляване на лихвения процент въпреки очакванията на пазарните участници за стъпка в тази посока

10:45 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сградата на регулатора в Сеул. Снимка: Bloomberg
Сградата на регулатора в Сеул. Снимка: Bloomberg

Централната банка на Корея запази основния си лихвен процент непроменен и съобщи, че възнамерява да запази рестриктивната си политика за борба с инфлацията, въпреки че през тази година икономиката ще се забави повече от очакваното.

Във вторник централната банка запази лихвата си на ниво от 3,5%, както прогнозираха икономистите. За разлика от февруари сегашното решение беше взето единодушно - резултат, който е признак за нарастваща загриженост сред членовете на управителния съвет относно рисковете за икономиката, коментира Bloomberg. 

Все пак гуверньорът Ри Чанйонг засега изключи възможността за намаляване на лихвения процент въпреки очакванията на пазарните участници за стъпка в тази посока по-късно тази година.

„Много членове на управителния съвет смятат, че пазарните очаквания може да са прекомерни", заяви Ри на брифинг след решението. „Мнението на мнозинството сред членовете на управителния съвет е, че финансовият сектор е оценил прекомерно очакванията за паричната политика в чужбина“, добави той. 

Първоначално южнокорейският вон поскъпна заедно с доходността на националните облигации, след като Ри се противопостави на възможността за намаляване на лихвените проценти през тази година. Доходността по тригодишните държавни облигации се повиши с четири базисни пункта до 3,24% в средата на следобеда в Сеул.                                         

„Пазарите изглежда се нормализират сега", след като Ри изглежда „се скара" на играчите, че напоследък се фокусират твърде много върху перспективите за намаляване на лихвените проценти, каза Шин Ърл, ръководител на отдела за стратегии с фиксирана доходност в Sangsangin Investment & Securities Co Ltd.  Инфлацията в Южна Корея. Графика: Bloomberg Инфлацията в Южна Корея. Графика: Bloomberg

Южна Корея е изправена пред неудобната комбинация от забавяща се икономическа активност и продължаващ висок ръст на потребителските цени. Това вероятно ще накара централната банка засега да не променя позицията си, докато следи ситуацията, с мнението, че цените вероятно ще се понижат достатъчно, за да се избегне по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. 

Въпреки че Ри отново посочи, че петима членове на управителния съвет искат да оставят отворена възможността за повишаване на лихвите, се счита, че регулаторът е достигнал края на цикъла на затягане, започнал през август 2021 г.

„Централната банка вероятно ще задържи лихвения процент на ниво от 3,5% до края на годината", заяви Ерик Чан, икономист в Moody's Analytics, след брифинга.

Това мнение се подкрепя от спада на износа, който ще се отрази негативно на икономическия растеж на Корея. Брутният вътрешен продукт на страната се свива през последното тримесечие на 2022 г. и вероятно изпитва затруднения през първите три месеца на тази година.

Растежът на БВП през тази година вероятно ще бъде малко под февруарските прогнози от 1,6%, заяви централната банка.

Регулаторът също така отбеляза въздействието на неотдавнашните финансови сътресения.

„След скорошното политическо решение се появиха нови несигурности", заяви Ри, като се позовава на банковото напрежение, предизвикано от фалитите на Silicon Valley Bank и продажбата на Credit Suisse.

Пазарите изглежда се нормализират сега, след като Ри изглежда „се скара" на играчите, че напоследък се фокусират твърде много върху перспективите за намаляване на лихвените проценти
Шин Ърл
ръководител на отдела за стратегии с фиксирана доходност в Sangsangin Investment & Securities Co Ltd

„SVB хвърли студен душ върху очакванията за икономически растеж не само в САЩ и Европа, но и в Корея", каза Ри.

Миналата седмица централната банка посочи, че предстои по-голяма волатилност на цените, след като ОПЕК+ обяви съкращаване на производството на петрол, дори и при забавяне на вътрешната инфлация.

Базисната инфлация, която не включва цените на петрола и селското стопанство, остава близо до най-високото си равнище от 2008 г. насам, което показва, че основният ценови натиск все още е силен. Освен това вонът е най-зле представящата се азиатска валута през тази година, което засилва основанията на централната банка да се предпазва от всякакви предположения за край на цикъла на затягане. 

Търговският дефицит на страната се увеличи на фона на спада в износа, което натежа върху промишленото производство. Корейските износители са изправени и пред потенциален натиск от геополитическото напрежение между САЩ и Китай - двата им най-големи външнотърговски партньора.

Пазарът на жилища в Корея също отслабва, което представлява заплаха за кредитните пазари, все още изпитващи затруднения от фалита на строителния предприемач Legoland Korea миналата есен. 

Според Хун Гох, ръководител на отдела за проучвания за Азия в Australia & New Zealand Banking Group в Сингапур, на фона на още слабия вътрешен растеж, намаляването на инфлацията и намаляването на рисковете от силно ястребово настроения Фед натискът върху корейската централна банка да повиши лихвите продължава да отслабва. 

„В същото време, при все още повишени инфлационни очаквания и висока несигурност около темпа на забавяне на инфлацията, централната банка вероятно ще продължи да се противопоставя на очакванията за бърз обрат в посока на облекчаване", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още