IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската централна банка запази непроменени лихвите за първи път от година

Въпреки това регулаторът сигнализира, че не е приключил със затягането на паричната политика

12:10 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на централната банка на Южна Корея Ри Чанйонг остави отворена вратата за възобновяване на затягането на паричната политика в битката с инфлацията, след като бордът на регулатора запази основната лихва непроменена за първи път от година, съобщава Bloomberg.

Петима от общо шестима анкетирани от Ри служители на централната банка са заявили готовност да повишат разходите по заемите до ниво от 3,75%, като замразят седемдневната репо лихва на равнище от 3,5%. Това представлява ръст в броя на членовете на регулатора, които са готови да направят подобно увеличение спрямо януарското допитване. Бордът на централната банка се състои от седем души, включително гуверньора.

„Надявам се, че запазването (на лихвата) този път няма да се разглежда като сигнал, че процесът на повишаване на лихвите е приключил“, подчерта Ри. Един от членовете не е съгласен с решението от четвъртък, призовавайки за увеличение на лихвата с четвърт процентен пункт, добавя той.

След тази новина вонът поскъпна с 0,7% спрямо долара, търгувайки се при 1295,85 вона за долар.

„На фона на задържането на лихвения процент пазарите реагираха много по-чувствително на факта, че има петима членове на борда, които са готови допълнително да увеличат лихвите“, изтъква Со Чойонг, икономист в  Shinhan Bank.

Броят на членовете на борда на южнокорейската централна банка, които са готови за допълнителни лихвени увеличения расте спрямо януари. Източник: Bloomberg L.P. Броят на членовете на борда на южнокорейската централна банка, които са готови за допълнителни лихвени увеличения расте спрямо януари. Източник: Bloomberg L.P.

Централната банка заяви, че инфлацията в Южна Корея вероятно ще се охлади с по-бавни темпове, отколкото в други големи икономики, предвид потенциала за повишаване на разходите за комунални услуги, което допринесе за ускорения ръст на потребителските цени миналия месец.

Бъдещите ходове на Федералния резерв на САЩ също вероятно ще влияят върху действията на южнокорейския регулатор през следващите месеци. Тъй като инфлацията в САЩ се охлажда по-бавно от очакваното, нарастват спекулациите, че Фед може отново да увеличи темпа на затягане.

Подобно развитие може да тласне отново към възходяща спирала инфлационното обезценяване на вона.

„Най-важната цел в нашата парична политика е да наблюдаваме как се движи инфлацията, като валутният курс е на второ място“, споделя Ри, добавяйки: „Сега е моментът да проверим и обсъдим как се развива прогнозираният от нас път“.

Прогнозите на централната банка на Южна Корея за 2023 г. продължават да отчитат понижения. Източник: Bloomberg L.P. Прогнозите на централната банка на Южна Корея за 2023 г. продължават да отчитат понижения. Източник: Bloomberg L.P.

Централната банка предостави актуализирани икономически прогнози за инфлацията след решението за лихвите, показващи малка промяна спрямо прогнозите от ноември. Икономическият растеж на Южна Корея тази година сега се очаква да достигне 1,6% от предишните очаквания за ръст от 1,7%, а инфлацията да се охлади до 3,5% спрямо очакваните по-рано 3,6%.

Решението на южнокорейския регулатор  да запази лихвите непроменени отразява опасенията относно последиците от 18-месечния цикъл на затягане на паричната политика, като икономиката на страната се свива през последните три месеца на 2022 г., а цените на жилищата се понижават.

Вътрешното потребление се забави, а износът започна да се свива, като през януари беше отчетен рекорден търговски дефицит. Спадът при глобалното търсене на полупроводници също накара производителите да коригират своите операции.

„Засега централната банка на Южна Корея вероятно ще запази лихвения процент до евентуалното ми намаления през четвъртото тримесечие“, коментира Ан Йе-ха, анализатор в Kiwoom Securities Co. „Това води до извода, че няма сериозна волатилност при валутните курсове, а Фед вероятно няма да прибегне до по-големи от очакваното повишения“, добавя анализаторът.

Икономиката на Южна Корея се сви през последното тримесечие на 2022 г. въпреки продължаващия ръст на лихвите от страна на централната банка. Източник: Bloomberg L.P. Икономиката на Южна Корея се сви през последното тримесечие на 2022 г. въпреки продължаващия ръст на лихвите от страна на централната банка. Източник: Bloomberg L.P.

Отслабването на вона беше цитирано като важен двигател за решението на южнокорейската централна банка да прибегне до по-големи от обичайното увеличения на лихвените проценти миналата есен, тъй като обезценяването на валутата повиши цената на вноса на храни и енергия. От началото на тази година вонът е сред най-силните азиатски валути.

„За разлика от миналата година, смятам, че има повече място за калибриране на паричната политика, като същевременно разглеждаме пътя на инфлацията“, подчерта Ри, припомняйки, че регулаторът се опитваше да следва стъпките на Фед през миналата година по отношение на опасенията за валутата.

Южна Корея беше една от първите големи икономики, които започнаха да затягат паричната политика през август 2021 г. Въпреки паузата Ри разкри, че само един от членовете на борда на централната банка се застъпва за прекратяването на цикъла на покачване на лихвите при нива от 3,5%. Това представлява спад спрямо трима членове на борда от януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още