IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Ердоган прати лирата на рекордно дъно 

За последните пет години турската валута се е обезценила с около 80%

10:00 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Победата на Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори в Турция нанесе още един удар върху валутата на страната. На свой ред доларът поскъпна с 0,6% в понеделник до историческия максимум от 20,06 лири. 

„Победата на Ердоган не е никаква утеха за чуждестранните инвеститори", казва Хаснаин Малик, мениджър в анализаторската компания Tellimer, цитиран от Bloomberg. „Само най-оптимистично настроените биха се надявали, че сега той се чувства достатъчно сигурен в политическо отношение, за да се върне към ортодоксалната икономическа политика“. 

Победата на Ердоган не е никаква утеха за чуждестранните инвеститори.
Хаснаин Малик
мениджър в анализаторската компания Tellimer

Турция е в криза и се бори с високата инфлация, която през миналата година на моменти надхвърляше 85%. Една от причините за това е, че централната банка не повиши основния лихвен процент в съответствие с икономическата доктрина, а го понижи по искане на Ердоган. Турската лира, която вече бе загубила значителна стойност в условията на икономическата и паричната политика на Ердоган, се срина с повече от шест процента спрямо долара от началото на годината. За последните пет години тя се е обезценила с около 80%.

Въпреки това инвеститорите на Истанбулската фондова борса приветстваха сигурността за бъдещото правителство с повишаването на курсовете. Водещият индекс BIST 30 се повиши с 4,4% до 5269,87 пункта - най-високото ниво от дните преди първия тур на изборите. В средата на май предстоящият втори тур на изборите първоначално донесе загуби на основния индекс. Борсовите експерти посочиха като причина за низходящия тренд несигурността по отношение на паричната и икономическата политика.

Пазарът заяви, че сега инвеститорите трябва да следят внимателно дали Ердоган най-накрая ще предприеме мерки за ограничаване на инфлацията. Според един от търговците е необходима по-конвенционална икономическа и парична политика. Политиката на Ердоган се разглежда като нестандартна, тъй като той реагира на сериозното ускоряване на инфлацията със скромно повишаване на лихвените проценти. „Страхът от придържане към досегашната икономическа политика е голям", казва пред DPA експертът по финансови пазари Томас Гитцел от VP Bank. Турция се намира в трудна икономическа ситуация. Снимка: Nicole Tung/Bloomberg Турция се намира в трудна икономическа ситуация. Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

„В своя пик инфлацията беше над 86%, докато основният лихвен процент току-що се повиши до 12,5%", казва Гитцел. По думите му междувременно основният лихвен процент отново е бил понижен до 8,5%, въпреки че инфлацията все още е над 40%. „Но това няма да може да компенсира високите нива на инфлация", казва Гитцел. Населението в Турция ще продължи да страда от висока загуба на покупателна способност. Ако турската лира продължи да се обезценява, опасността от фалит се увеличава, казва още той. 

Победата дава началото на третото десетилетие от управлението на Ердоган в условията на сериозна опозиция и напрегнат политически и икономически климат. Турската лира достигна рекордно ниско ниво още в петък, а доларовите облигации на страната бяха силно засегнати през последните две седмици. В същото време и разходите за застраховане срещу неплатежоспособност се повишиха. Инвеститори и икономисти твърдят, че са особено обезпокоени от голямото намаляване на валутните резерви на Турция, което се ускори преди първия тур на изборите на 14 май. А опозицията предупреди, че още един петгодишен мандат за Ердоган ще изпрати страната необратимо по пътя на постоянното отслабване на демокрацията и правата на човека.

„Предвид натрупването на икономическа уязвимост - особено силно изразена в големия недостиг на външно финансиране - очакваме промяна в икономическите политики в посока на ортодоксалност по-късно през годината. Но този завой вероятно няма да отговори на нуждите на икономиката. Това може да е по-добре за растежа в краткосрочен план, но вероятно ще тласне валутата още повече надолу, ще подхрани инфлацията и ще ограничи дългосрочните перспективи на икономиката“, казва пък икономистът на Bloomberg Селва Бахар Базики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още