IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на "Телелинк БСГ" дават по-широки правомощия на надзорния съвет

Броят на членовете на надзора е фиксиран на 5-ма души, въвежда се квалифицирано мнозинство за гласуване на определени решения от надзора и акционерите

18:46 | 28.08.23 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Акционерите на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД са фиксирали на петима души членовете на надзорния съвет с промени в устава, одобрени на извънредно общо събрание.

Заседанието се е състояло на 28 август в София. Протоколът е публикуван чрез БФБ-София.

С одобрените текстове акционерите дават на надзорния съвет на дружеството по-широки правомощия за контрол на управителния съвет. Определен е и нов надзорен съвет на дружеството.

Акционерите са гласували и нов одитен комитет и одитор за 2023 г., вземането на заем от публичното дружество от негово дъщерно дружество, както и случаите, в които акционерите ще вземат решения с квалифицирано мнозинство.

Промени в устава на „Телелинг Бизнес Сървисис Груп“ относно надзорния съвет

Броят на членовете на Надзорния съвет се фиксира на петима души. В досега действащия устав са от трима до седмина.

Надзорният съвет ще взима решения с квалифицирано мнозинство от четири пети от гласовете за Избиране и освобождаване на членове на управителния съвет и определяне на възнагражденията им, както и разпределение на функциите им и правилата за работата им и изменения на правилата. На надзора се дава право да иска по всяко време от управителния съвет информация, отчети, проекторешения по всякакви въпроси. Членовете на управителния съвет ще се отчитат периодично пред надзорния съвет, а надзорният съвет може да проверява всякакви документи по всяко време и да иска писмени и устни сведения от управителния съвет и от служители на дружеството.

Същото квалифицирано мнозинство ще се иска при одобряване на консолидиран тригодишен бизнес план и консолидиран годишен отчет на дружеството и на съществени промени в тях, откриване и закриване на клонове и представителства на дружеството в България и чужбина, придобиване, прекратяване или друго разпореждане на дружеството или негово дъщерно дружество с акции, други ценни книжа, дялове или дялово участие в търговски дружества, съществена промяна на търговската дейност, вземане на големи заеми при определени прагове, съществено изменение на устава, големи сделки с акционери с над 25% и/или дъщерни дружества и др.

Нов надзорен съвет

В момента по партидата на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД в надзорния съвет на компанията са вписани Ханс ван Хувелинген, Иво Евгениев и Борис Немсич.

Акционерите на компанията са одобрили освобождаването на Иво Евгениев от надзорния съвет по негово искане.

В новия надзорен съвет остават Ханс ван Хувелинген и Борис Немсич и влизат Уилям Антъни Боуотер Ръсел, мажоритарният акционер на компанията Любомир Минчев и Флориан Хът.

Мандатът на надзорния съвет е 4 години от датата на приемане на решението, посочено е в протокола от общото събрание.

Акционерите са определили годишно брутно възнаграждение на всички членове от 30 хил. лева и гаранция в размер на тримесечното им брутно възнаграждение.

Други промени в устава

Акционерите ще учредяват, избират състава и ще определят възнагражденията и функциите на инвестиционен комитет и комитет за оценка на съответствието в дружеството, предвиждат други промени в устава на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“.

Въвежда се и квалифицирано мнозинство от поне 85% от капитала плюс 1 акция при вземане на решения за изменения на устава, увеличение и намаление на капитала, избор и освобождаване на членове на надзорния съвет и одитори, за одобрение на годишния одитиран финансов отчет, за издаване на облигации, за назначаване на ликвидатори, освобождаване от отговорност на членовете на надзорния и управителния съвет и определянето на техните възнаграждения и гаранции за управление.

Избор на одитен комитет и одитор

Йорданка Кленовска, Анелия Ангелова-Тумбева, Тодор Иванов Стефанов са одобрени от акционерите на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ за членове на одитния комитет за срок от три години, считано от датата на изтичане на мандата на действащия одитен комитет – 10 септември 2023 г.

Брутно годишно възнаграждение на председателя на одитния комитет се определя на 3 хил. лева, а на членовете – по 2,4 хил. лева. Възнаграждението ще се изплаща на равни части всяко тримесечие.

„Ърнст и Янг Одит“ ООД е компанията, избрана за одитор за 2023 г.

Заем от дъщерно дружество

С отделно решение акционерите одобряват „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД да вземе заем от Телелинк Бизнес Сървисис“ ЕАД заем в размер на 8 млн. лева за периода 1 октомври 2023 г. – 31 декември 2028 г.

Заемът може да се усвоява и всяка година с годишни договори, т.е. да се взимат по около 1,6 млн. лева годишно.

Предвижда се годишната лихва да е от 2,25% до 8%, в зависимост от промяната на EURIBOR. Максималната сума, която ще бъде върната след усвояване на заема, е 8,64 млн. лева.

Акциите на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ поевтиняват с над 29% в последната година, а пазарната капитализация е малко под 116,9 млн. лева.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още