IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статутът на акции на растежа за Big Tech е под въпрос заради по-слаби перспективи

Apple, Alphabet, Meta Platforms и Tesla дадоха на инвеститорите причина да се тревожат за растежа

16:29 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отчетите на повечето компании от Big Tech вече са публикувани и групата отчете дори по-голяма печалба от очакванията на Wall Street. Лошата новина: перспективите това представяне да се повтори през четвъртото тримесечие са слаби, пише Wall Street.

Apple, Alphabet, Meta Platforms и Tesla дадоха на инвеститорите причина да се тревожат за растежа. От приглушените перспективи на Apple за коледния сезон до слабите резултати от продажбите на облачни услуги на компанията майка Alphabet на Google, повтарящият се мотив за групата бе предпазливост. Meta предупреди, че годината напред изглежда по-малко предсказуема, а Tesla изрази загриженост, че търсенето на електрически автомобили започва да отслабва.

Това предизвиква безпокойство сред инвеститорите макар, че индексът Nasdaq 100 се повиши миналата седмица с 6,5% и отчете най-добрата си седмица от година.

„Всичко това е свързано с провала на бъдещите насоки“, коментира Скот Колиър, главен изпълнителен директор на Advisors Asset Management. “Акциите на големите технологични компании бяха оценени до историческо съвършенство, така че оставиха инвеститорите разочаровани, след като тези компании не отговориха на очакванията“.

Технологичните акции сега са стъпили на нестабилни основи. Цената на седемте най-големи технологични акции е надолу средно с около 9% спрямо 52-седмичните върхове. Само Apple е изгубила над 300 млрд. долара от пазарната си стойност.

Разпродажбата снижи оценките, но те все още са високи и тъй като бъдещата експанзия никак не е сигурна, инвеститорите се спират да плащат твърде много за акциите. Книжата на седемте най-големи компании в S&P 500 се оценяват на средно 31 пъти прогнозираната им печалба, показват данни на Bloomberg. Това е почти двойно повече от съотношението при другите 493 компании в индекса.

Печалбата на седемте най-големи т.нар. компании на растеж в S&P 500 – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com Inc., Nvidia, Meta и Tesla, е напът да нарасне с 50%, показват данни, събрани от Bloomberg Intelligence. Въпреки че печалбата на Tesla не отговори на прогнозите, групата е напът да задмине оценките за 36% увеличение отпреди сезона на отчетите. Nvidia последно ще публикува резултатите си на 21 ноември.

За Кийт Лърнър, съглавен инвестиционен директор в Truist Advisory Services, натискът върху Big Tech е сигнал, че корекцията в S&P 500 е близо до края си, подготвяйки сцената за изключително представяне през последните два месеца на годината, които обикновено са добър момент за акциите.

„В по-добър сезонен периода на пазара сме, тъй като основните лихви се стабилизират, имаме смесени икономически данни и положителни новини за изкуствения интелект“, казва той. „Тъй като много инвеститори се представят по-слабо, отчасти заради това, че пропуснаха възможностите при технологиите по-рано тази година, смятаме, че можем да видим някои инвеститори да преследват технологичните компании в края на годината от страх да не изостанат“, допълни още.

Разбира се, технологичният сектор в S&P 500 все още носи почти 36% премия на индекса на база цена-печалба, показват данните на Bloomberg Intelligence.

Ето защо Колиър казва, че все още очаква много блока занапред по отношение на по-големите акции на растежа, които може да са изпреварили себе си. Компанията му, Advisors Asset Management, е избрала да притежава акции на Microsoft, залагайки, че голямата ѝ инвестиция в изкуствения интелект ще се изплати.

„Има много шум около изкуствения интелект, но не всяка компания е готова за пазара“, добавя той. „Акциите може да поскъпнат към края на годината, но не бих казал, че това е напълно ясно за технологичните акции или дори за по-широкия пазар“.

След като S&P 500 отчете три поредни месечни спада, показателят отбеляза най-добрата си седмица за 2023 г., когато Федералният резерв сигнализира в сряда, че повишаването по доходността на дългосрочните държавни облигации ще намали импулса за ново повишаване на лихвите.

Въпреки това битката между технологичните акции и доходността по облигациите може да продължи през следващите седмици, което потенциално може да засегне паричните мениджъри, които тъкмо са се върнали обратно към американски компании с огромна капитализация, тъй като доходността спада.

„Всичко може да се промени за един миг, ако има икономически или геополитически катаклизми, които биха повлияли пряко върху акциите като цяло, които не отчитат присъщите опасности от концентриран пазар в технологични компании“, казва Макс Васерман, старши портфолио мениджър в Miramar Capital. „Така че бъдете внимателни и не бъдете твърде оптимисти относно технологичните компании с огромна капитализация“, допълва той.

Фючърсите върху Nasdaq 100 се повишават в понеделник, с което индексът върви към седмата си поредна седмица на ръст. Това би било най-дългата печеливша серия от януари, тъй като показателят се възстановява на фона на оптимизъм, че основните лихви са близо до върха си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още