IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мохамед Ел-Ериан: Пазарите са обхванати от несигурност след зашеметяващ ноември

Рисковите активи, като акции и високорискови облигации, донесоха изключителна възвръщаемост благодарение на комбинация от 4 фактора

11:37 | 07.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Този ноември ще бъде запечатан в паметта на инвеститорите като забележителен месец. Рисковите активи, като акции и високорискови облигации, донесоха изключителна възвръщаемост. Дори активи, които традиционно имат обратна взаимовръзка с тях, например американските държавни ценни книжа и златото, отбелязаха забележителни възходящи движения в цената си.

Парите, които бяха държани настрана, бяха инвестирани в разнообразни възможности. Компаниите се втурнаха да емитират нови облигации, за да финансират вложенията си и да подкрепят резервите си. Всичко това допринесе за повишаване на доверието и оптимистичните прогнози за пазара и икономиката през следващата година, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, президент на кеймбриджкия Queens’ College и съветник на Allianz и Gramercy.

Този необикновен ноември беше стимулиран от четири ключови фактора: икономическите данни мечта, намаляването на доходността, поевтиняването на петрола и рязкото разгръщане на паричните средства, които бяха държани настрана. Заедно те създадоха необичайно сближаване на трите основни рискови фактора, формиращи пазарната възвръщаемост и корелациите. Екстраполирането на всичко това в бъдеще обаче е свързано с важни уговорки, които могат да бъдат подценени в периода на разбираема еуфория.

Нека започнем с числата, които изглеждат добре за повечето инвестиционни портфейли.

Само през ноември индексът Nasdaq 100 отбеляза скок от 10,7%, който, за разлика от близкото минало, не се ограничаваше до няколко избрани акции с високи резултати. Всъщност S&P 500, Dow Jones Industrial Average и индексът на малките компании Russell 2000 отбелязаха ръстowe от близо 9%. Подобен силен напредък се наблюдава и при други рискови активи, включително високодоходните облигации. По-специално индексът VIX, известен като измерител на страха на Wall Street, спадна до най-ниското си ниво от близо четири години и на няколко пъти през месеца се търгуваше под 13 пункта.

Рисковите активи също се представиха добре през този месец на повишен риск, противно на това, което традиционните учебници по финанси биха ви казали. Златото поскъпна с 2,7%, а зашеметяващият широкообхватен спад на доходността на държавните ценни книжа повиши цената на 10-годишните американски държавни облигации.

Съчетанието на четири фактора изигра ключова роля за тези събития. На първо място, повечето публикувани икономически данни за САЩ през миналия месец последователно подкрепяха идеята за меко приземяване на най-голямата и системно важна икономика в света, показвайки непрекъснат напредък в намаляването на инфлацията без значителни жертви за растежа. Това важеше особено за данните за цените, всички от които показаха по-нататъшно понижение на инфлацията, както и за числата за бизнес инвестициите и потреблението на домакинствата.

Останалата част от коментара прочетете в сайта на Bloomberg TB Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още