IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарните нагласи са за нов връх на S&P 500 през 2024 г., макар и с по-слаб ръст

Очаква се доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа да спадне до 3,8% от тазгодишния връх от 5%

14:50 | 11.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският широк борсов индекс S&P 500 ще достигне рекорден връх през 2024 г., тъй като САЩ ще избегнат рецесия, въпреки че по-слабото потребление означава, че ръстът ще е по-слаб от тазгодишното повишение от 20%, сочи последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse.

Медианната оценка на 518 респонденти, участвали в проучването, е за повишение на S&P 500 до 4808 пункта през следващата година - надминавайки предишния връх от 4797 пункта, достигнат през януари 2022 г.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се очаква да спадне до 3,8% от тазгодишния връх от 5%.

Повече от две трети от анкетираните не предвиждат тежка рецесия, която да е основен риск за пазарите, а мнозинството очакват намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв да започне преди юли.

Оптимистичните перспективи са в ярък контраст с очакванията за тази година, когато притесненията за твърдо ястребово настроения Фед и призракът на рецесията в САЩ накараха инвеститорите да се подготвят за нестабилни пазари. Икономиката обаче не се поддаде на песимистичните прогнози, пазарът на труда остава устойчив, а печалбите на американските корпорации се възстановяват по-рано от очакваното.

Водещи стратези от Wall Street, включително от Deutsche Bank и RBC Capital Markets, също прогнозират исторически връх за американските акции през следващата година, тъй като според тях S&P 500 вече се е адаптирал към средата на по-високи лихвени проценти.

Не всички са толкова оптимистично настроени. Стратегът на Bank of America Майкъл Хартнет заяви, че макар спадът на доходността по държавните облигации през последните месеци със сигурност да е стимулирал ръста на акциите, по-нататъшно понижение до близо 3% през следващата година би било сигнал за свиване на икономиката и в крайна сметка би се оказало спирачка за акциите.

Всъщност около 33% от участниците в проучването заявяват, че очакват изтощението на потребителите да представлява най-големият риск за борсовия подем през следващата година.

Освен това медианната прогноза в проучването - макар и рекордно висока като стойност при затварянето на пазара, представлява повишение от едва около 4% спрямо текущите нива на S&P 500. Това е доста под средния ръст от 19% за година, в която индексът се покачва, според данни, събрани от Bloomberg. Равнището е и под най-високата стойност за всички времена от 4819 пункта, достигната в рамките на търговията през деня.

В годините, в които S&P 500 се покачва, средният ръст е 19%. Графика: Bloomberg В годините, в които S&P 500 се покачва, средният ръст е 19%. Графика: Bloomberg

"Виждаме известно напрежение между евентуалното намаляване на лихвените проценти и пазарите на акции", казва Ричард Флакс, главен инвестиционен директор в европейския мениджър на богатство Moneyfarm. "В момента клоним към сценарий, при който растежът се забавя и виждаме някои понижения на печалбите. Това ни кара да бъдем леко предпазливи по отношение на акциите през 2024 г.".

Според стратезите на Goldman Sachs Group Inc. идеалният подход е просто да се запази инвестицията в акции и да се избегне желанието за продажба в периоди на волатилност. Участниците в проучването планират да следват този съвет, като 26% от тях заявяват, че ще увеличат инвестициите си през следващия месец.

Американските акции запазват привлекателността си като убежище, като 43% от участниците в проучването смятат, че те ще продължат да се представят по-добре от тези от други страни през 2024 г. Тази прогноза е очаквана, тъй като S&P 500 изпреварва ръста на глобалните акции през осем от последните 10 години.

Но след като акциите на седемте големи технологични компании, включително Apple Inc, Tesla Inc и Nvidia Corp, доминираха на пазара през по-голямата част от 2023 г., инвеститорите се насочват към други кътчета на пазара - от компании с малка пазарна капитализация до подценени акции, тъй като търсят изгодни сделки.

"Не очакваме ралито при компаниите от Великолепната седморка да се запази в дългосрочен план", казва Шанти Келемен, главен инвестиционен директор в M&G Wealth. "Оценките са много по-привлекателни в други части на американския пазар. Тъй като компаниите в по-традиционни сектори внедряват изкуствен интелект, съществува потенциал за подобряване на производителността."

Запитани къде според тях ще има най-изгодни сделки следващата година, по-голямата част от участниците в проучването посочват развиващите се пазари извън Китай. Хонконгският индекс Hang Seng, който се насочва към четвърта година на загуби през 2023 г., вероятно ще остане изоставащ и през следващата година. Междувременно златото се очаква да поскъпне с около 5%.

Средни прогнози на участниците в проучването. Графика: Bloomberg Средни прогнози на участниците в проучването. Графика: Bloomberg

Проучването MLIV Pulse се провежда сред потребителите на терминалите и онлайн читателите на Bloomberg News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още