IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите могат да започнат 2024 г. предизвикателно

Ноември вероятно е издърпал част от традиционния декемврийски растеж, заради което може да има някои затруднения през януари, смятат анализатори

12:40 | 09.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Започна последният месец от една забележителна за пазарите в САЩ година. Началото е обещаващо и следпразничната търговия може да стане още по-вълнуваща за инвеститорите.

Dow Jones Industrial Average достигна нов 52-седмичен връх, като през ноември се повиши с почти 9%, изчисляват от Barron’s. Също с почти 9% за месеца се повиши и S&P 500, а Nasdaq Composite – с почти 11%.

Това е най-добрият месец и за трите индекса за повече от година, отбелязват от медията.

Въпреки че декември може да не е толкова силен, колкото в миналото, както историческите, така и техническите модели предполагат, че няма да е разочароващ, особено като се има предвид неотдавнашният спад на доходността от американските облигации.

„Ноември беше силен месец и може би издърпа част от обичайното рали през декември. Ценовото действие през ноември е почти учебникарски пример за това как се търгуват финансови активи, когато лихвените проценти се очаква да се понижат“, коментира съоснователят на DataTrek Никълъс Колас.

Високите лихвени проценти, които влияят върху доходността, са пречка пред акциите, тъй като изкушават повече потребители да изберат безрискови съкровищни облигации вместо акции. Доходността от 10-годишните американски облигации обаче падна до 4,33% от 4,88% през ноември. Данните за инфлацията показват, че ръстът на потребителските цени продължава да се приближава към целта на Федералния резерв на САЩ от 2%. Затова и пазарите калкулират намаляване на лихвите през 2024 г.

Ръководителят на изследванията на Fundstrat Том Лий твърди, че последните данни показват намаляване на инфлацията по-бързо от очакваното. Според него това дава на Фед възможност да се откаже от ястребовия си тон „по-високи лихви за по-дълго време“.

Точно това иска да чуе пазарът и ако коментарите на Федералната комисия за отворените пазари издаде благоприятно решение и коментари в средата на месеца, това ще налее още гориво в ралито на пазарите.

Ако обаче инвеститорите решат, че Фед смекчава перспективите пред лихвите, защото вижда рецесия на хоризонта, това може да изплаши пазарите, като се има предвид, че мекото приземяване за икономиката е здраво закрепено в акциите след печалбите през 2023 г.

Все пак инвеститорите вероятно ще са доволни от декември и определено от годината като цяло. Тесните очаквания относно това, което пазарът иска да чуе, могат да създадат известна нестабилност в началото на 2024 г. UBS твърди същото, като отбелязва, че докато пазарните очаквания вероятно са точни, времето може да не съответства на настоящите надежди. Това ще доведе до турбулентно начало на годината.

Наскоро президентът на Sevens Reports Том Есай коментира, че не е „разярена мечка“. Той пише, че е загрижен, че „отчасти поради календара и натиска за рали в края на годината този пазар сега е податлив на разочарование в началото на 2024 г., за разлика от случилото се след 2021 г.“.

Според него „реакцията през 2024 г. няма да бъде толкова лоша“, но винаги има притеснение от разочарование, когато пазарът е толкова оптимистичен относно позиционирането на Фед и икономиката.

Нетният резултат от потенциалното несъответствие между очакванията и реалността може да доведе до нестабилност през първата половина на годината. Това потвърждава позицията на UBS.

Разбира се, въпреки че инвеститорите могат да предпочетат по-плавните движения, нестабилност в началото на 2024 г. е по-добър вариант от спад. Все още има място за надежда и 2024 г. да завърши на плюс за инвеститорите.

„Липсата на доказателства за рецесия, намаляващата инфлация и променящите се политики на централната банка благоприятстват продължаващите възходящи тенденции както при акциите, така и при облигациите“, отбелязва Тим Хейс, главен глобален инвестиционен стратег в Ned Davis.

Трудно е да имаш мечи настроения, когато икономиката на САЩ се представя сравнително добре и цените на енергията се понижават, казват и анализаторите от DataTrek, които подчертават по-ниските цени на петрола и природния газ и силата на индустриалните цени на металите през миналия месец.

За инвеститорите, които смятат, че стоковите пазари предоставят надеждна прогноза за бъдещите икономически условия, всичко това е добра новина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още