IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са направили поръчки по европейски дълг за рекордните 2,6 трлн. евро

Богатите инвеститори се насочват към продажби на корпоративен и държавен дълг, за да уловят растящата доходност

21:35 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите са направили поръчки по продажби на нови облигации за 2,6 трлн. евро в Европа от началото на годината, надхвърляйки предлагания дълг с най-много досега, съобщава Bloomberg.

Общите поръчки са надвишили над пет пъти рекордните 507 млрд. евро, емитирани на синдикирания първичен пазар в Европа през първите два месеца на 2024 г., показват данни, събрани от Bloomberg. Това е над всяко съотношение на записване, покриващо подобно суми и периоди от поне 2018 г., когато Bloomberg за пръв път започва да събира данните.

Богатите инвеститори се насочват към продажби на корпоративен и държавен дълг, за да уловят доходността, която се вдигна през последните седмици обратно към най-високите си нива от десетилетия, отбелязани миналата година. Хедж фондовете най-вече набират нови книжа, изплащащи прилична премия над държавните облигации, преди очакваното началото на разхлабването на паричната политика по света да намали доходността.

„Парите трябва да работят, доходността е видимо висока“, казва Гордън Шанън, портфолио мениджър на TwentyFour Asset Management. Макар че корпоративните спредове „не са евтини“, купуването на държавен дълг „решава проблема с по-малко недостатъци“.

Най-голямото търсене е на дълг на структури на държавно равнище, международни организации и агенции (SSA) с висок рейтинг. Комбинираните оферти за продажба на два транша от Европейския съюз в края на януари например достигнаха 27 пъти размера на сделката, което е най-високото съотношение досега според данни на Bloomberg. Фонд мениджърите формират 28% от поръчките на един от траншовете, което е най-високият дял.

Средната доходност на корпоративен дълг с висок рейтинг в евро се повишава през последните седмици до над 3,8%, повече от два пъти над петгодишното средно ниво, показват данни на Bloomberg. На база спред корпоративните облигации в евро в момента изпреварват съответния дълг, деноминиран в долари, което също може да стимулира входящите потоци към европейските кредитни фондове.

„Както фондовете с висок рейтинг, така и с висока доходност регистрират силни входящи потоци през последните 3-4 месеца на фона на по-ниските „безрискови“ лихви и очакванията, че пониженията на основните лихви ще бъдат значителни“, пишат стратезите на Bank of America в бележка от 23 февруари. „Смятаме, че в среда на по-ниска доходност в света на фиксираната доходност ще видим структурно търсене на кредити“.

Емитирането от началото на годината е бързо, като във вторник Европа премина границата от продажби от на дълг в евро, паунда и долари, равняващи се на 500 млрд. евро. Това е повече от седмица по-рано, отколкото през 2023 г. - предишния рекорд, когато крайъгълният камък беше достигнат на 6 март, показват данните на Bloomberg.

Подобна е картината в САЩ, които поставиха рекорд през февруари с продажби на корпоративни дългове на компании сини чипове за 172 млрд. долара, тъй като компаниите се възползват от по-ниските разходи по заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още