IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите резерви за загуби по кредити стопиха печалбата на Citigroup с 25%

Банката изпитва затруднения и заради по-малкото сделки за сливания и придобивания в световен план през третото тримесечие

17:56 | 14.10.22 г.
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Citigroup обяви спад на печалбата си с 25% през третото тримесечие, докато повечето американски банки заделят средства, за да покрият отпуснати заеми при потенциално забавяне на икономиката, а бизнесът ѝ с инвестиционно банкиране изпитва затруднения заради спада на сделките в световен мащаб, предава Ройтерс.

Агресивните действия на Федералния резерв в САЩ за овладяване на десетилетната инфлация пораждат опасения от забавяне на икономиката, което може да предизвика ръст на загубата на заеми за банките.

Citi е добавила 370 млн. долара към резервите си за изгубени заеми през последното тримесечие спрямо освобождаване на резерв от 1,16 млрд. долара година по-рано.

Повишаването на резервите е тласнало нагоре общите разходи по кредитите на Citi до 1,36 млрд. долара, най-високото ниво от осем тримесечия след третото тримесечие на 2020 г.

За сравнение, година по-рано банката спечели 192 млн. долара, когато извънредните мерки за стимулиране на правителството помогнаха за възстановяването на икономиката от пандемичното дъно.

Приходите от инвестиционното банкиране са намалели с 64 на сто до 631 млн. долара спрямо година по-рано, когато Citi записа най-доброто си тримесечие за сливанията и придобивания, а тримесечието за инвестиционното банкиране беше на второ място сред най-добрите от десет години насам.

Книжата на Citi, които поевтиняват с 1,2%, се търгуват на около половината от нетната стойност на компанията, тъй като тя не успява да догони по-големите си конкуренти от гледна точка на цена на акции и рентабилност.

Citi вероятно ще се нуждае от „три до пет години, за да достигне по-нормализирани нива на рентабилност“, коментира Ерик Комптън, стратег в компанията Morningstar.

Приходите от бизнеса с финансови и търговски решения на Citi, който обработва близо 3 трлн. долара дневно в 140 валути и 160 страни, са отбелязали повишение от 40% до 3,2 млрд. долара благодарение на ръста на таксите и търговските кредити.

Нетната печалба е достигнала 3,5 млрд. долара, или 1,63 долара на акция, в трите месеца до 30 септември спрямо 4,6 млрд. долара, или 2,15 долара на акция, година по-рано.

Анализатори очакваха средна печалба от 1,42 долара на акция, сочат данни на Refinitiv IBES. За момента не е ясно дали обявените данни съответстват на прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още