IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Citi се свива, но остава над прогнозите на анализаторите

Пазарните движения са пресушили таксите от листвания и консултантска дейност

17:49 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Citigroup обяви 27% спад на печалбата за второто тримесечие в петък, след като третата по големина американска банка е увеличила резервите си срещу лоши заеми, а бизнесът ѝ с инвестиционно банкиране е понесъл удар от забавяне на корпоративните сделки, съобщава Ройтерс.

Печалбата се е свила до 4,5 млрд. долара, или 2,19 долара на акция, през трите месеца до 30 юни от 6,2 млрд. долара, или 2,85 долара на акция, година по-рано.

Анализаторите средно очакваха печалба от 1,66 долара на акция, сочат данни на Refinitiv. Не е станало веднага ясно дали отчетените данни са сравними с оценките.

Кредитните разходи са се увеличили до 1,3 млрд. долара, тъй като банката е увеличила с 375 млн. долара резервите си срещу загуби от заеми заради нарасналите опасения за рецесия. Година по-рано държавните стимули и възстановяването на икономиката от пандемията позволи на банката да освободи 2,4 млрд. долара от резервите си.

Опасенията за потенциална рецесия в САЩ се задълбочиха през последните месеци, след като неотслабващото ускоряване на инфлацията накара Федералния резерв да увеличи агресивно лихвените проценти, засилвайки пазарната волатилност.

Пазарните движения са пресушили таксите от листвания и консултантска дейност за инвестиционните банкери, които донесоха печалба на Wall Street дори в дълбините на кризата с Covid-19. Приходите от инвестиционно банкиране са се сринали с 46% до 805 млн. долара през тримесечието.

Силните резултати от търговия на пазарите обаче са помогнали да се компенсират по-слабите данни. Приходите са скочили с 25% до 5,3 млрд. долара, тъй като Citi се е възползвала от волатилността при редица активи, най-вече с фиксирана доходност, суровини и валути – особено силен сегмент за глобалната банка.

Бизнесът за управление на паричните средства и търговски услуги – диамантът в короната на Citi, е отбелязал 33% скок на приходите до 3 млрд. долара благодарение на по-високата нетни приходи от лихви и увеличение на таксите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още