IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игнацио Виско: Нужно е внимателно придържане към данните при решенията за лихвите

Само преди дни Йоахим Нагел не изключи увеличаването на лихвените проценти в Европа да продължи и през лятото

09:27 | 13.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка трябва внимателно да се придържа на основан на данни подход при претеглянето на това кога и с колко да повиши лихвените проценти, заяви Игнацио Виско, който член на управителния ѝ съвет, пише Bloomberg.

„Като управителен съвет се съгласихме да се придържаме към данните, когато станат достъпни“, посочва Виско в интервю след срещата на финансовите ръководителите от Групата на седемте (Г-7) в Ниигата, Япония. „Не е в ничий интерес да се спекулира със сценарии, които могат да бъдат оценени по различен начин с времето, когато ситуацията се промени“.

Виско, който оглавява Италианската централна банка, направи коментарите само два дни след като германският му колега Йоахим Нагел сподели, че е невъзможно да се изключи увеличаването на лихвените проценти да продължи и през лятото.

Фокусираният върху данните подход на ЕЦБ означава, че идеите за това какво ще се случи след четири месеца може лесно да се променят. Все пак някои политици в управителния съвет спекулират, че още две очаквани повишения с четвърт пункт може да не са достатъчни за укротяване на потребителските цени.

Повечето икономисти очакват ЕЦБ да достигне крайна лихва от 3,75% през юли, а Danske Bank е сред малкото, които прогнозират, че лихвенят процент по депозитите ще достигне 4% през декември.

Управителят на Латвийската централна банка Мартинс Казакс каза в интервю, че инвеститорите не трябва да приемат, че затягането на политиките на ЕЦБ ще спре през юли, докато Петер Казимир от Словакия е на мнение, че ЕЦБ ще трябва да продължи да повишава лихвите по-дълго, отколкото очакваше.

Лидерът на ЕЦБ Кристин Лагард посочи, че ще са необходими поне още две стъпки, но не каза дали лихвените проценти ще трябва да се покачат повече. В интервю за Nikkei точно преди началото на срещата на Г-7 тя предупреди, че все още има значителни рискове за повишаване на перспективите за инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
3 марки за доллар сша добре ли е да спре лихвения арбитраж?The weakening of the euro exchange rate by approximately 25% against the US dollar since the beginning of 1999 is by no means exceptional in a historical perspective. https://***.ecb.europa.eu/press/key/date/2000/html/sp001007.en.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още