IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните кредитори задълбочават връзките с банките в Европа

Регулатори, включително Bank of England, вече изследват потенциалните рискове от тези експозиции

22:25 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските частни кредитни фондове все повече заемат от банки, за да подобрят ефективността си, което подклажда опасенията за по-широките рискове, породени от тази взаимосвързаност.

Рекордните 80% от новите европейски частни кредитни фондове са заели средства от банки чрез „абонаментни линии“ през 2023 г. Това финансиране им позволява да отпускат заеми, преди да привлекат инвеститори, които да им предоставят пари, показва проучване на MSCI Private Capital Solutions, цитирано от „Ройтерс“.

Абонаментните линии се използват от някои кредитни фондове за повишаване на възвръщаемостта, според отделно проучване на MSCI.

Регулатори, включително Bank of England, вече изследват потенциалните рискове, породени от експозицията на кредиторите към кредитни фондове, които са слабо регулирани и обикновено финансират фирми, които не биха се класирали за заем от банка или от облигационните пазари.

Бумът на т.нар. сенчести банки също предизвиква тревоги сред някои финансисти, които посочват вероятността от нови балони с активи, които могат да подкопаят финансовата стабилност.

Някои частни кредитни фондове също добавят ливъридж към заемите си, като максимизират възвръщаемостта, но в същото време увеличават потенциалните загуби, казват анализатори.

Европейските частни кредитни фондове, макар и малка част от размера на банковото кредитиране, сега управляват 460 млрд. долара, изчислява UBS. Растежът им съвпада с икономическото забавяне, което засилва опасенията, че частното кредитиране може да забавя решенията за преструктуриране на бизнеса.

Тъй като такива фондове не са задължени да публикуват подробна информация за своите заеми или банковия ливъридж, който използват, освен да информират собствените си инвеститори, за регулаторите и банковите инвеститори е трудно да разберат дали заемите от кредитни фондове се влошават.

В скорошно проучване от Bank of England отбелязват, че респондентите от частния кредитен пазар досега отчитат минимални неизпълнения в сравнение с по-широкия пазар на кредитиране на по-рискови кредитополучатели.

Рейтинговата агенция S&P Global очаква неизпълнението на задълженията на европейските спекулативни кредитополучатели, които покрива, да достигне 3,75% до юни.

Според източници на „Ройтерс“ частните кредитни фондове са успели да предотвратят някои неизпълнения с гъвкаво кредитиране, като са използвали и сложни структури за рефинансиране. Deloitte изчислява, че почти седем от 10 европейски частни дългови сделки имат само един заемодател, което означава, че контролът върху предлаганите условия и начислените лихвени проценти е концентриран на едно място.

Около една пета от европейските частни кредитни сделки през последното тримесечие на 2023 г. са били за рефинансиране на дълг. Това означава, че изплащането на заемите се удължава, допълват от Deloitte, като подчертават, че делът на тези сделки е най-голям от 2020 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още