IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън предупреди, че заради тавана на дълга на САЩ може да се стигне до конституционна криза

Преговорите по въпроса не трябва да се провеждат "с опрян пистолет в главата на американския народ", коментира финансовият министър на страната пред ABC

20:25 | 07.05.23 г. 8
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди в неделя, че ако Конгресът не успее да предприеме действия относно тавана на дълга на САЩ, това може да предизвика конституционна криза, която ще постави под въпрос кредитоспособността на федералното правителство.

Йелън алармира за възможните последици за финансовите пазари, ако таванът на дълга не бъде повишен до началото на юни. Тогава федералното правителство на САЩ може да остане без пари и няма да може да плаща сметките си, предава Ройтерс.

Преговорите по въпроса не трябва да се провеждат "с опрян пистолет в главата на американския народ", коментира Йелън в предаването „Тази седмица“ по ABC.

Байдън поиска от Конгреса да повиши тавана на дълга без условия. Ръководената от републиканците Камара на представителите миналия месец прие законопроект, който ще повиши тавана на дълга на правителството, но в замяна на мащабни съкращения на разходите през следващото десетилетие. Демократите се противопоставят на това предложение.

Байдън се готви да се срещне във вторник в Белия дом с председателя на камарата на представителите Кевин Маккарти, лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл и висши демократи в Конгреса, за да обсъдят въпроса.

"Работа на Конгреса е да направи това. Ако не успеят да го направят, ще имаме икономическа и финансова катастрофа и вината ще си е само наша“, коментира Джанет Йелън. „Не трябва да стигаме до момента, в който да обмисляме дали президентът може да продължи да емитира дълг. Това би било конституционна криза“, добавя тя, като прави намек за разграничаването на правомощията на изпълнителната и законодателната власт съгласно Конституцията на САЩ.

Байдън твърдо каза, че няма да преговаря за увеличаване на тавана на дълга, но ще обсъди бюджетни съкращения след приемането на нов лимит. Конгресът често съчетава увеличенията на тавана на дълга с други бюджетни и разходни мерки.

Вашингтон редовно определя лимит на федералните заеми. В момента таванът е равен на приблизително 120% от годишното икономическо производство на страната. Дългът достигна този таван през януари и Министерството на финансите запази задълженията точно в границите, но до юли или август.

При спиране емитирането на дълг от Вашингтон шокови вълни биха могли да обхванат глобалните финансови пазари, тъй като инвеститорите поставят под въпрос стойността на американските облигации, които се смятат за едни от най-сигурните инвестиции и служат като градивни елементи за световната финансова система.

Приетият от Камарата законопроект на републиканците предвижда намаляване на разходите до нивата от 2022 г. и след това ограничаване на растежа на разходите до 1% годишно. Законопроектът отменя и някои данъчни стимули за възобновяема енергия и увеличава изискванията за квалификация за някои програми за борба с бедността.

Лидерът на мнозинството в Сената на Демократическата партия Чък Шумър миналата седмица започна да разчиства пътя за гласуване на законопроект, който ще спре лимита на дълга на правителството за две години без условия. Републиканците в Сената и Камарата на представителите казаха обаче, че няма да го подкрепят.

Демократът от Камарата на представителите Хаким Джефрис, който говори пред NBC, коментира, че Байдън е дал ясно да се разбере, че може да има разговор със законодателите относно разходите, инвестициите и приходите, но че отговорният курс на действие би бил повишаване на тавана на дълга.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо също подчертава опасностите от потенциален фалит. „Ако не изпълним задълженията си, това би имало ужасно въздействие върху лихвените проценти“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
галфон
преди 11 месеца
Всяка година играят една и съща пиеса за пред публиката.Сигурно не помните и по времето на Тръмп как го изнудиха демократите с тавана на дълга до последния момент за да прокарат свои законопроекти.Обзалагам се ,че сега ще бъде същото,само че ще го направят републиканците.Нищо ново,дишайте спокойно и за съжаление пак сметката ще я плати целия свят през облигациите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 11 месеца
Треперете англо-саксонски ***. Иде тоя, който наистина ще изхвърли ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 11 месеца
Правило Волкера (англ. The Volcker Rule) это особая часть Закона Додда Франка (англ. The Dodd Frank Act), предложенная американским экономистом Полом Волкером (англ. Paul Volcker) и принятая финансовыми регуляторамиСША https://obamawhitehouse.archives.gov/the-press-office/president-obama-calls-new-restrictions-size-and-scope-financial-institutions-rein-e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
danchomentata
преди 11 месеца
https://***.federalreserve.gov/publications/2023-Stress-Test-Scenarios.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
Ironhorse
преди 11 месеца
Усеща се напрежението. Корпорациите наливат пари в Южна Азия, като за световно, а изтеглят капитали и производства от Китай.Китай намалява купуването на щатски облигации и увеличава златните си резерви.За мен ще има сделка: увеличаване на дълга, срещу орязване на правителствени разходи, най-вече социални.Другото е САЩ едностранно да обложат с инфлация целия свят, но не съм сигурен дали другите са готови да платят сметката изцяло.Този път ще има споделяне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
Ironhorse
преди 11 месеца
Демократите харчат пари като луди за налагането на Уокнес политиката (***)Печатането на пари е в такива размери, че се чудя, кое е по-лошото: ново увеличаване на дълга, или отказ да се увеличи.Колкото и невероятно да звучи, ако републиканците предизвикат дефолт на правителството на САЩ, доларът рязко ще се оскъпи. Доларът окончателно ще загуби статусът си на резервна валута, с безкрайно печатане.Дори Уорън Бъфет разкритикува Байдън и демократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
danchomentata
преди 11 месеца
Нашто МинФин као вашто партньорско краварско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
danchomentata
преди 11 месеца
The 1994 DDSR agreement converted USD 8.3 billion, including the original debtand interest arrears accumulated since the debt moratorium in1991. Houben (1995) shows that Bulgarian external debt was traded at deep discounts before the agreement the price was varying between 0.20 and0.30 USD per a dollar face value debt. https://***.researchgate.net/publication/23549159_Determinants_of_Bulgarian_Brady_Bond_Prices_An_Empirical_Assessment
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още