IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геймингът е новото видео

Около 60% от пълнолетните в света играят дигитални игри поне веднъж седмично

12:32 | 02.03.23 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Около 60% от пълнолетните по света играят дигитални игри поне веднъж седмично, обявиха от GSMA на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC Barcelona).

Не е изненадващо, че най-младата част от тази група обхваща най-активните геймъри, но игрите набират сили дори и сред по-възрастните – около половината от хората на и над 45 години играят игри поне веднъж в седмицата.

Гейминг секторът се трансформира заради промените в потребителското поведение и интеграцията на развиващи се технологии като 5G мрежите, облачните услуги, блокчейна и изкуствения интелект. Докато пазарът на видео стрийминг наближава точката си на насищане, фокусът на екосистемата все повече се насочва към гейминга като нова област на растеж.

Потребителското поведение се променя, а това води до нови бизнес модели

Геймингът става мобилен

Около 42% от пълнолетните на големите пазари са играли дигитални игри на смартфоните си поне веднъж седмично. Броят им расте, тъй като основните бариери, ограничаващи играенето на телефони, като ограничения размер на екрана, липсата на интересни заглавия и потреблението на данни, отслабват.

До голяма степен това се дължи на усилията на представителите на гейминг екосистемата, в това число по-добрата оптимизация на игрите за мобилните дисплеи, както и пускането на популярни конзолни заглавия за смартфони. Същевременно потребителите имат все по-голям достъп до планове с повече данни и дори неограничени такива.

22% от потребителите играят на персонални компютри или лаптопи, а 15% играят на таблети. Също 15% предпочитат гейминг на конзоли.

Метавселената носи нови възможности за гейминг компаниите. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Метавселената носи нови възможности за гейминг компаниите. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Геймингът се насочва към абонаментите

Подобно на видео стрийминга в миналото, абонаментният модел сега се налага и в гейминг индустрията. 17% от потребителите, които играят игри на някакво устройство, имат абонамент за гейминг услуга. Редица фактори спомагат за засилването на тази тенденция – все по-големият избор на абонаменти за игри и усилията на големите конзолни играчи. Най-популярни остават абонаментите за гейминг в облака.

Геймингът на живо набира сили

Потребителите все повече гледат гейминг на живо, включително електронни спортове. Около една четвърт от пълнолетните гледат гейминг на живо поне веднъж седмично, като най-младите представители на тази група са най-активни.

Нарастващата аудитория означава, че електронните спортове стават все по-приемани от масовия потребител. Това се потвърждава и от факта, че електронните спортове все по-често присъстват на международни спортни събития.

Гейминг индустрията се насочва към развиващите се технологии

Мобилните оператори по света продължават да пускат и да разгръщат 5G мрежите си, създавайки инфраструктура, необходима за гейминга. 5G предоставя достатъчно високи скорости и малко времезакъснение, необходими за по-добро гейминг изживяване.

Освен това метавселената се развива, макар и бавно, като ще повлияе в няколко области на гейминга, включително съдържанието и развитието, бизнес моделите, рекламата, неприкосновеността и сигурността. Вече има гейминг платформи като Roblox и Fortnite, които представляват подобни виртуални светове, където потребителите могат да се ангажират с редица активности като търговия на дребно, развлечения и социални занимания. Засега обаче само 3% от респодентите в проучването на GSMA, твърдят, че играят игри, ползвайки очила за виртуална реалност.

Тук може да следите новините от Световния мобилен конгрес в Барселона от специалния пратеник на Investor.bg Елена Кирилова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още