IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИИ и новото поколение в професиите на бъдещето

Какво ще означава за наемането на персонал развитието на изкуствения интелект?

20:50 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Кои ще са професиите на бъдещето и какво ще означава за наемането на персонал развитието на изкуствения интелект? Това бяха само някои от темите, които коментираха събеседниците в третия панел на събитието Tech of Tomorrow на Investor.bg.

Борис Колев, съосновател на Nploy, коментира, че един много голям процент от работата ще се автоматизира и това е неизбежно. Много робата, която така или иначе може да бъде автоматизирана, ИИ ще я направи, заяви той.

Що се отнася до наболелия въпрос за творческите професии, според него те няма да изчезнат, просто всичко ще стане по-бързо.

По отношение на притесненията за ИИ Петър Бънков, управляващ директор на Flix Bulgaria, направи сравнение с механизацията на полето – "няма да свърши светът, това са едни дигитални помощници", коментира той.

Въпреки това Бънков подчерта, че са необходими специални рамки и ограничения, но пък те ще улесняват процеса. Той оптимистично заяви, че не вижда „апокалипсис“, а повече свободно време за хората. Виждам само позитиви при услови, че го управляваме правилно, категоричен бе той.

Положителен поглед към развитието на ИИ даде и Александър Райчев, изпълнителен директор LivePerson България, който на въпрос за призивите на хора като Илон Мъск за замразяване на развитието на изкуствения интелект коментира, че този вид призиви са по-скоро да се укроти процеса на развитие, а не защото ИИ са голяма заплаха. По-скоро ние не знаем накъде ще тръгне, коментира той.

По думите на Райчев тези генеративни способности реално развиват човечеството. Проблем е доколко ние ще разпознаваме тази информация като база - дали ще я развиваме, или ще разчитаме просто на нея, допълни той.

Борис Колев посочи още, че процесът на набиране на хора ще стане по-ефективен и HR индустрията се развива, но България е изостанала като държава. Според него забавянето се дължи на консервативния пазар, на това, че голяма част от ИТ компаниите работят навън, а потреблението на вътрешния пазар е много малко, както и че публичният сектор не помага по никакъв начин.

Той засегна и въпроса за безпристрасността на ИИ. Според него той няма как да е напълно безпристрастен, тъй като има зададени критерии и могат да бъдат зададени дискриминационни критерии.

Дискриминацията в процеса на наемане я има, въпреки че и компаниите, и обществото винаги са се борили с нея. Най-логично е да се очаква ИИ да дублира поведението на рикрутърите, тъй като изкуственият интелект просто отразява заданието му.

Събеседниците коментираха и обучителния процес с помощта на изкуствения интелект. Като плюс Колев посочи това, че с него процесът на обучение може да продължава през цялото време.

За Александър Райчев ученето е в основата на всичко. Чатботът може да предвиди взимането на решение на база предходна информация, тази ниша в комуникацията с клиентите е да може да се предвиди тяхното следващо действие, посочи той и допълни, че за бизнеса е важно потребителят да направи някакъв избор.

Кои ще са професиите на бъдещето?

Наболялата тема за изчезването на професии също бе сред коментираните. Според Райчев изчезването на професии ще се случва много бавно и бизнесът има възможност да намери алтернатива за тези хора.

Бънков, от своя страна, посочи, че зависи за какви професии точно става въпрос. Ще има професии, които рязко ще отпаднат – например тези, свързани със създаването на съдържание, каза той и даде за пример професиите на преводачите и фотографите. Що се отнася до това какви нови професии можем да очакваме, като пример той даде професии, които обясняват как да питаме правилно GPT модела, за да получим перфектния отговор.

Според него и в момента почват да изчезват с голяма скорост „скучните“ професии. Добре е да изчезнат тези професии, категоричен бе той. Ще се създадат експерти, разработчици, обучители на тези нови технологии, смята Бънков. Той даде пример с автономните превози, киберсигурността, както и етичната част – докъде са границите на изкуствения интелект.

Колев заяви по-предпазливо, че не се наема да прави предвиждания, тъй като буквално всеки месец има нови професии. Той обърна темата към това какво хората трябва да учат и как да се образоват. Свободното време на хората би се инвестирало в индустрии като здраве, спорт, забавления, комфорт, допълни той.

Райчев пък припомни, че професии са изчезвали и ще изчезват. Към момента има нужда от хора, които да проектират съвременните технологични продукти. ИИ трябва да продължи да се развива по правилния начин, така че да не навреди на човечеството, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още