IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предстои във финтех услугите у нас - плащания с иницииране

Този платежен метод набира скорост в Европа и тепърва прави по-сериозни стъпки у нас

17:49 | 02.08.23 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Финтех индустрията не спира да расте, но България не е типична държава по отношение на плащанията, ако говорим в контекста на Европа. В глобален мащаб тенденцията е към все по-активно ползване на мобилни портфейли за сметка на дебитни и кредитни карти, което при нас все още не се случва в такава степен. Това, което се очаква на българския пазар, е все по-голямото навлизане на т.нар. плащания с иницииране, които са базирани на отвореното банкиране. Това коментира на бизнес закуска Филип Мутафис, който е главен изпълнителен директор на Paysera България.

По думите му базираните на отворено банкиране плащания с иницииране се увеличават с повече от 30 на сто на годишна база през първата половина на 2023 г., показва нов доклад на Paysera България.

При този тип плащане купувачите плащат директно от банковата си сметка или от дигитален портфейл, като не е нужно въвеждането на данни от кредитни или дебитни карти. Според доклада на Paysera плащанията чрез иницииране са на второ място след плащанията с банкови карти по брой трансакции.

По думите на Филип Мутафис „следващата голяма стъпка в плащанията у нас ще е свързана с инициирането на банкови трансфери и с дигиталните портфейли“.

“Услугата за иницииране на плащане има пълния потенциал да се превърне в алтернатива на картовите плащания онлайн заради високото ниво на сигурност за купувачите и по-добрите условия за търговците. Още повече, че с нея бизнесите могат да отговарят на търсенето на по-разнообразни и надеждни методи за плащане онлайн”, коментира още той.

Той изтъкна, че този вид плащания са приоритет за Европейския съюз заради по-малките рискове, които носят. Въпреки че темпът на растеж на финансовите услуги у нас не е толкова голям, колкото в други европейски държави, в България все пак навлиза плащането с иницииране.

Този тип плащания вече са особено популярни в страни като Полша, Литва, Швеция и Великобритания, уточни Мутафис.

По данни на Българската Е-комерс асоциация за 2022 г. най-голяма част от плащанията са станали с наложен платеж (60%) и с кредитни или дебитни карти (32,6%). Те са следвани от банковите и мобилните плащания, които имат значително по-малък дял.

Същевременно финтех услугите остават алтернатива на банките, макар конкуренцията между банки и стартъпи да не е толкова ожесточена както преди.

Макар че последната година беше турбулентна за фондовите пазари, инвестициите във финтех сектора се свиха, инфлацията се ускори, а реалната доходност на потребителите намаля, платформата P2P платформата iuvo, която е част от MFG, е успяла да запише 42% ръст на изплатените към потребителите лихви, 26% увеличение на броя на потребителите в своята платформа и 27% ръст на портфолиото, разкри изпълнителният директор Благовест Караджов.

Както той, така и колегите му от EasyPay и Klear изтъкнаха, че към финтех услугите у нас се наблюдава все по-голям интерес, а качеството на услугите се повишава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още