IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX си осигури още пет мисии до Международната космическа станция

С новия договор за 1,4 млрд. долара НАСА си осигури достъп до космическата станция до 2030 г.

08:34 | 01.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Централата на SpaceX в Хоторн, Калифорния, САЩ, във вторник, 19 април 2022 г. Снимка: Alisha Jucevic/Bloomberg
Централата на SpaceX в Хоторн, Калифорния, САЩ, във вторник, 19 април 2022 г. Снимка: Alisha Jucevic/Bloomberg

SpaceX ще извърши още пет полета за транспортиране на астронавти до Международната космическа станция по поръчка на НАСА. Американската космическа агенция обяви късно в сряда договора на стойност 1,4 млрд. долара, с който общият брой на договорените мисии за астронавтската капсула Crew Dragon достигна 14 и който осигурява на НАСА достъп до космическата станция до 2030 г., предава Ройтерс.

Възлагането на поръчката „позволява на НАСА да поддържа непрекъсната способност на САЩ да предоставя достъп на хора до космическата станция до 2030 г. с двама уникални индустриални партньори за търговски екипаж", се казва в изявление на агенцията.

SpaceX и Boeing спечелиха през 2014 г. многомилиардни договори с НАСА за разработване, тестване и рутинни полети на системи за космически капсули, способни да изпращат астронавти до и от космическата станция - орбитална изследователска лаборатория, в която вече повече от две десетилетия се намират международни екипажи от астронавти. 

Капсулата за многократна употреба Crew Dragon на SpaceX вече е изпълнила пет пилотирани мисии за НАСА. Капсулата Starliner на Boeing възнамерява да изпрати първия си екипаж от астронавти през февруари следващата година, за да премине последната тестова мисия преди американската космическа агенция да сертифицира космическия кораб за рутинни полети на астронавти. 

Крайната цел е за превоз на астронавти да се използват както Crew Dragon, така и Starliner. Преди старта на специалната програма CCtCap НАСА използваше за услуги по транспортиране на астронавти руската капсула „Союз". В доклад от 2019 г. на Службата на генералния инспектор на НАСА се констатира, че след 2017 г. космическата агенция е изразходвала средно по 79,7 млн. долара за едно място.

В публикувано през юни съобщение НАСА заяви, че търси допълнителни полети отчасти поради „техническите и календарните предизвикателства, с които се сблъсква Boeing" и „прогнозите на НАСА за това кога ще бъдат налични алтернативни системи за превоз на екипажи". Космическата агенция подчерта и важността на наличието на резервни възможности за транспортиране на астронавти, за да се гарантира, че МКС ще има постоянен екипаж до края на живота на станцията през 2030 г.

Първоначално НАСА възложи на всяка компания по шест мисии с екипажи, но в началото на 2022 г. възложи още три на SpaceX на фона на техническите проблеми на Boeing. В края на миналата седмица Boeing и НАСА заявиха, че планират първия полет на Starliner с екипаж да се осъществи в началото на 2023 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
А вьi работа не имеете за мой познат Рогозин? Не надо будеть директор, може и нещо в поддержка на гигиена или ночной пазач...или ремонт на трамплиньi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
От началото на стартовете на Falcon 9 през 2012 досега , имат 174 успешни полета от 176 . Само за тази година имат планирани 45 ... Успешното кацане на бустерите е рутина ... по-пи-ле ги ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още