IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин назначи Медведев за първи заместник на комисията за индустриалното военно производство

Украйна поиска от членовете на ООН да преразгледат членството на Русия в международната организация и да я извадят от Съвета за сигурност

18:42 | 26.12.22 г. 3
Бившият руски президент Дмитрий Медведев. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Бившият руски президент Дмитрий Медведев. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин е назначил бившият президент Дмитрий Медведев за свой първи заместник-ръководител на държавната комисия, натоварена с координирането на индустриалното производство за военните, предава руската информационна агенция ТАСС.

Медведев също е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, припомня Bloomberg.

В комисията влизат още министърът на отбраната на Русия, министърът на промишлеността, началниците на армията и службите за сигурност.

И днес руските военни сили продължиха с обстрела на райони в Украйна, вкл. в Сумска и Харковска област в североизточната част на страната и Запорожка и Херсонска област на юг. Удар в района на Суми в понеделник нанесе щети на болница и уби дете, съобщи украинският министър на отбраната Олексий Резников в Twitter.

След нападение, при което бяха убити повече от 10 души през почивните дни в Херсон, правителството посъветва цивилните да напуснат града и региона заради постоянните бомбардировки.

Украинските сили са отбили атаки в близост до 16 населени места в източната част на Донецка и Луганска области, според Генералния щаб.

Според украинската армия руските войски използват Мелитопол като логистичен център и изтеглят жива сила в посока Запорожието, съобщава украинската информационна агенция УНИАН.

Говорителят на командването на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат междувременно съобщи, че украинската система за противовъздушна отбрана вече е унищожила една трета от безпилотните самолети Shahed от втората партида, която Руската федерация получи от Иран. Според украинското разузнаване първата партида безпилотни самолети, купени от Русия в Иран, се е състояла от около 400 устройства, втората – от около 250. През последните две седмици руските сили активно използват дронове от втората партида. Към момента са унищожени 70 от тях.

Същевременно Украйна поиска от членовете на ООН да преразгледат членството на Русия в международната организация и да я извадят от Съвета за сигурност на ООН, става ясно от изявление на уебсайта на външното министерство на Украйна. Русия е с едно от петте постоянни места с право на вето в Съвета за сигурност на ООН.

„Руската федерация пое мястото на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, като заобиколи процедурите, определени от Устава на ООН“, казват от ведомството. „Смятаме, че, ако се ръководим от принципа за равнопоставеност на членовете на ООН, Руската федерация трябва да следва същия международноправен път за приемане Организацията, както другите страни“, допълва се в изявлението.

„Преди 31 години Русия злоупотреби с Хартата на ООН и узурпира мястото на СССР в Съвета за сигурност на ООН, като заобиколи единствената законна процедура, определена от Хартата. Присъствието на Русия в Съвета за сигурност на ООН и ООН като цяло е нелегитимно“, писа в Twitter и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Междувременно Путин, по време на неофициална среща на лидерите на страните от ОНД в Санкт Петербург, коментира, че между държавите от общността има разногласия. От страните от ОНД подкрепа за войната в Украйна оказва само Беларус, като беларуският президент Александър Лукашенко се опитва да маневрира и да избегне пряко нахлуване на беларуски войски в Украйна.

Организацията на договора за колективна сигурност, в която Русия е най-големият член и водещ двигател, отказа да се включи във войната по-рано през годината. Казахстан, друг член на ОНД и на Организацията на договора за колективна сигурност, открито се противопостави на войната, като нееднократно коментира, че подкрепя териториалната цялост, суверенното равенство и мирното съжителство на държавите в рамките на международното право и принципите на ООН.

Казахстан освен това обяви намерението си да доставя петрол за Европа, забрани символа на войната Z и не признава отцепническите републики в Украйна и Грузия.

В Украйна междувременно Националната банка на страната обяви, че създава специална мрежа за банкиране, за да гарантира, че системно значимите кредитори могат да предоставят услуги дори когато електричеството и интернет връзките са прекъснати, писа управителят на украинската централна банка Андрий Пишни във Facebook.

Мрежата ще обедини най-малко 1000 банкови клона и всеки ще има генератори, резервни комуникационни канали и сателитни интернет системи, ако е необходимо, както и достатъчно персонал и пари в брой, пояснява Пишний. „Това ще бъде уникален пример за консолидация на пазара за съвместна съпротива срещу предизвикателствата на войната“, казва той.

Националният оператор на електроенергийната мрежа на Украйна „Укренерго“ предупреди пет региона и столицата Киев, че вероятно ще има нови извънредни прекъсвания на електрозахранването в понеделник след превишаване на зададените лимити за потребление.

Цялата страна е изправена пред недостиг на електроенергия и всички региони трябва да се придържат към ограниченията, казва „Укренерго“ в публикация във Facebook.

Ремонтите продължават, но ще отнеме „значително“ време, за да се възстановят ключови части от преносния и производствения капацитет, повредени от руските ракетни обстрели, допълват от оператора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Разрушавай. Отвличай. Изнасилвай. Убивай. Кради. Все действия, които братска РФ изпълнява в Украйна с цел нейния по-малък брат да я обича. Как може да бъде обяснено това поведение и очаквания резултат. Може би само с една дума - лудост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=QbFUMlscQHk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Дообре ,че са му туриле шише с минерална во-да вместо Кинжал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още