IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите за китайския юан продължават

Растат съмненията, че Фед няма да повиши лихвите през септември заради изненадващата девалвация на китайските пари

12:25 | 13.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разпродажбите за китайския юан продължават

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Китайският юан записва 3-ти пореден ден на разпродажби, след като във вторник централната банка на страната обяви, че увеличава дневния лимит, до който ще допуска движение на валутата си до 2%. Този ход, имащ за цел девалвиране на юана, беше предприет в отговор на изключително слабия доклад за износа от Китай, който разтревожи сериозно управляващите.

Въпреки усилените твърдения на китайската централна банка, че юанът няма да поевтинява повече, китайската валута се обезцени с над 4% за последните 3 дни. Решението на централните банкери да понижат референтния курс с 2% означава, че юана може да прави дневни движения от 2% без намесата на банката. Това е най-рязката корекция в историята на валутния пазар на Китай.

Анализаторите коментираха, че крайната цел на Китай е чрез този ход да девалвира юана с цели 10%, което би било най-силното поевтиняване в сравнително кратката история на валутата. От друга страна, специалистите са оптимисти, че чрез решението на централната банка да направи по-свободно движението на юана тя ускорява значително процеса по извеждането на валутата към свободния форекс пазар.

Един от големите губещи през вчерашния ден беше щатският долар. В сряда зелените пари изтриха над 1% от стойността си спрямо кошница от валути, на фона на растящите съмнения, че Фед няма да повиши лихвите през септември. Тази несигурност се увеличи значително след изненадващата девалвация на юана.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още