IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PwC: Семейните фирми са оптимисти, но не са предвидливи

60% възнамеряват да разширят своя бизнес през идните 12 месеца, но в същото време половината нямат план за предаване на ръководството

09:59 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
PwC: Семейните фирми са оптимисти, но не са предвидливи

Семейните фирми по света са уверени за своето бъдеще, но много от тях не правят достатъчно, за да се подготвят за бъдещето. Почти половината все още нямат приемствен план за поемане на ръководството, а от тези, които имат, само 50% са решили кой ще поеме тази функция.

Това показва проучване на одиторската компания PwC, проведено в периода 26 май-17 август тази година сред около 1600 ръководители на семеен бизнес, опериращи в 15 отрасъла, в 35 страни.

Въпреки че изненадващо голям брой семейни фирми отбелязват ръст в търсенето на своите продукти и услуги през последните 12 месеца (32% отчитат скромен ръст, а 16% - значителен ръст), 34% отбелязват намаляване на търсенето спрямо дял от 10% през 2007 г., когато PwC за първи път провежда проучването си на семейния бизнес.

Все пак въпреки влиянието на рецесията повечето семейни фирми са уверени за бъдещето си. 60% възнамеряват да разширят своя бизнес през идните 12 месеца, а 56% са настроени позитивно за това как ще се развива техният пазар през следващата година. 95% от участниците в проучването са до известна степен или много уверени, че техните фирми могат да се конкурират ефективно с лидерите на техния пазарен сектор.

Предаване на юздите

Един от най-големите рискове пред семейния бизнес е преходът от едно поколение към следващото. 27% от участниците в проучването съобщават, че очакват промяна в ръководството на техния бизнес през идните пет години, като 53% от тези фирми очакват бизнесът да остане в семейството. Въпреки това 48% от всички фирми нямат приемствен план, а от тези, които имат приемствен план, само 50% са решили кой ще поеме ръководния пост.

Конфликтите относно това кой роднина трябва да поеме контрола биха могли да са дори по-сериозни от конфликтите за пари. Само 61% от участниците са отговорили, че смятат, че имат достатъчно ресурси да разпределят справедливо своите активи между всички заинтересовани страни, включително тези, които не работят за бизнеса.

Освен това 62% от анкетираните не са подготвени за възможно заболяване или смърт на ключов мениджър или собственик, 56% не са въвели никакви процедури за изкупуване на акциите на нетрудоспособни или починали акционери, а 50% или не разполагат с ликвидни средства за изкупуване на акции от членове на семейството, които биха искали да се освободят от своите дялове в бизнеса, или не са предвидили такава възможност.

37% не знаят какъв данък върху печалби от продажба на акции те или техните фирми биха дължали в съответната държава, докато 58% не са наясно с международните аспекти на подобни сделки.

Разрешаване на конфликти

Проучването също така показа, че са малко фирмите, подготвени за справяне с конфликти между членовете на семейството. Само 29% от отговорилите съобщават, че са въвели процедури за разрешаване на конфликти.

В доклада се посочва, че в сравнение с резултатите от проучването през 2007 г., делът на семейните фирми, в които има напрежение, значително е нараснал, особено що се отнася до бъдещата стратегия на бизнеса и компетентността на семейните членове, които го управляват. Въпреки това само 29% - едва със 7,4 процентни пункта повече, отколкото през 2007 г., са въвели процедури за справяне с конфликти.

Осигуряване на кредит

За някои фирми може да е по-трудно, отколкото очакват, да си осигурят кредит. Въпреки че две трети от участниците в проучването казват, че имат достъп до допълнителни средства, по-голямата част от тях ще трябва да заемат средства, ако им потрябват.

Проучването на семейния бизнес за 2010/2011 обхваща семейни фирми от малък и среден бизнес в Австрия, Барбадос, Бахамите, Бахрейн, Белгия, Бразилия, Германия, Дания, Египет, Ирландия, Испания, Италия, Йордания, Канада, Кипър, Кувейт, Малта, Норвегия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Оман, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Сирия, Тринидад и Тобаго, Турция, Финландия, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, ЮАР, Ямайка, Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още