IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият пазарен риск - напрежението в Близкия изток

Революцията има свой собствен живот и моето опасение е, че в крайна сметка ще залее Саудитска Арабия, коментира пазарен анализатор

16:34 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Най-големият пазарен риск - напрежението в Близкия изток

Никой не го очакваше. В навечерието на Нова година повечето експерти прогнозираха, че дълговата криза в Европа ще остане основната грижа на пазарите и през 2011 г.

През януари обаче, докато насилието и хаосът обхващаха все повече страни в арабския свят, всичко се промени. Масовите протести започнаха от Тунис, където беше свален дългогодишният авторитарен лидер на страната. Много скоро обаче протестите обхванаха Египет, Либия, Нигерия и Саудитска Арабия, превръщайки тези страни в едни от най-горещите точки на планетата.

Експерти посочват ескалацията на политическото напрежение в Близкия изток и Северна Африка и начина, по който тези събития се отразяват на цените на петрола, като най-сериозната заплаха за пазара, разкрива проучване на CNN.

Размириците предизвикаха почти 20% ръст на цените на суровия петрол поради опасения, че бунтовете ще обхванат и богатите на петрол страни, а това би се отразило на доставките.

„Революцията има свой собствен живот и моето опасение е, че в крайна сметка ще залее Саудитска Арабия“, казва Питър Туз, президент на Chase Investment Counsel, който е сред 60-те процента от анкетираните, които виждат ситуацията в Близкия изток като основна заплаха за пазарите.

Експертите се опасяват, че разпространението на кризата може отново да изстреля цената на петрола до рекордните нива от близо 150 долара за барел, достигнати през 2008 г. Това може да дерайлира икономическото възстановяване и да сложи край на ръста на индексите.

„Вече чухме опасенията на част от корпоративна Америка за спад на печалбите при запазване на сегашните цени на петрола. Още 40 долара отгоре биха влошили ситуацията допълнително“, казва Туз.

Освен за напрежението в Близкия изток, инвеститорите се притесняват и за нестихващата дългова криза в Европа.

„Банките в Европа държат голям дял от правителствените дългове на страните от периферията на еврозоната и ако някоя страна фалира, финансовите институции ще трябва да преглътнат загуби и ще започнат да отпускат по-малко средства на бизнесите, които търсят финансиране“, казва Ким Коухи, главен анализатор на Fort Pitt Capital Group, която смята, че този проблем е по-сериозен от близкоизточния. „Съществува риск от нова кредитна криза, която ще ограничи икономическия растеж“.

Дори при тези насрещни ветрове не липсват и оптимисти като главния пазарен стратег на National Securities Доналд Селкин, според когото пазарът е показал, че може да надмогне рисковете.

„Засега тези рискове не са се отразили чувствително на възстановяването“, казва Селкин. „Най-много се притеснявам от повишаването на лихвите в Китай, защото ако тяхната икономика се забави спрямо прогнозирания растеж, това може да се отрази и на други региони“.

Във вторник китайската централна банка повиши лихвените си проценти за четвърти път през последните 6 месеца в опит да се справи с нарастващата инфлация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още