IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда на бъдещето изисква повече гъвкавост

Моделът "една кариера за цял живот" вече е остарял

10:00 | 21.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на труда на бъдещето изисква повече гъвкавост

Влошаващата се криза в Европа и бавното възстановяване в САЩ отвличат вниманието от един по-дългосрочен проблем – състоянието на пазара на труда, пише Bloomberg.

Постоянно намаляват добре платените работни места в развитите икономики, на което правителствата е време да обърнат внимание, посочва агенцията.

Наблюдава се силна поляризация на пазара на труда. Заплатите по върховете продължават да нарастват, на нискоквалифицирания персонал се задържат на едни и същи нива, но на служителите от средните нива намаляват от години, показват резултатите от изследване на професора по икономика Дейвид Аутор.

Въпросът със заплащането се различава съществено от дебатите по проблема със структурната и цикличната безработица. Нарастващото търсене на персонал би разрешило проблема с цикличната безработица, която се дължи на промените в икономиката.

Фискалните стимули обаче не биха помогнали за преодоляването на структурната безработица, която се дължи на лоши умения или уседналост.

Структурната безработица в САЩ винаги е била по-ниска, отколкото в останалите развити икономики благодарение на по-гъвкавия пазар на труда. В процеса на възстановяване на икономиката обаче тя започна да нараства.

Поляризацията в заплащането се наблюдаваше доста преди рецесията и е тревожна тенденция. Обяснението е в технологиите. Нискоквалифицираният труд, като чистенето или косенето на трева, както и висококвалифицираният труд, като програмирането и корпоративните професии, трудно могат да бъдат автоматизирани. “Средните” задачи обаче са такива, че позволяват автоматизация, което се отразява и на заплащането.

Компютрите са също толкова добри, колкото и хората, що се отнася до изпълнението на квалифицирани, но рутинни задачи. Освен това са доста по-евтини за бизнеса. Това е нещо като нова индустриална революция, която обаче засяга по-скоро средните нива в работната йерархия, а не работниците във фабриките или фермите.

Единият от начините да се преодолее проблемът е да се забави своеобразната технологична революция. Това може да доведе или до икономически упадък, или да даде необходимото време за адаптация, така че ползите от революцията да се разпределят по-справедливо.

Според Дейвид Аутор пазарът на труда конкретно в САЩ “възнаграждава” завършилите висше образование. Търсенето на специалисти, завършили университет, се увеличава, а качествената образователна система ще даде на бизнеса повече хора за извършването на дейности, които не може да бъдат автоматизирани.

Икономистът препоръчва да се увеличи конкуренцията между висшите учебни заведения, както и да се заложи на по-добра подготовка на работната сила още от гимназията. Освен това младите кандидат-висшисти имат нужда от по-добри съвети, за да се ориентират към най-доброто за тях образование и професия.

Прекомерното насищане на пазара на труда с висшисти обаче също е нож с две остриета.  Икономистът припомня какво се случи на пазара на труда в САЩ през 70-те години на миналия век – стигна се до спад в заплащането на труда.

Висшистите определено по-лесно си намират работа, но най-облагодетелствани са тези с правилната ориентация. Освен това хората трябва да преосмислят идеята за един живот – една кариера, посочва Аутор.

В САЩ и много други страни идеята за кариерата се е превърнала в обществена норма – захващаш се с нещо и го правиш в продължение на 40 и повече години, като се изкачваш в йерархията благодарение на опита си и обучението на работното място. Този модел обаче остаря.

В бъдеще хората трябва да са подготвени за няколко кариери и да бъдат гъвкави. Училищата и университетите също трябва да са подготвени да “коват” гъвкави кадри. Икономиката винаги ще има нужда от нови работни места, но работната сила ще трябва да е подготвена за тях и най-вече да е готова да се учи цял живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още