IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Населението на света ще спре да расте през 2055 г.

Прогнозите на банката за население от 8 млрд. през 2100 г. драстично се различават от тези на ООН за 10,9 млрд. спрямо сегашните 7,2 млрд.

22:17 | 09.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deutsche Bank: Населението на света ще спре да расте през 2055 г.

Световното население ще нарасне до 8,7 милиарда души през 2055 г. и след това ще намалява до 8 млрд. през 2100 г., съгласно новите изследвания на Deutsche Bank. Прогнозите на банката драстично се различават от тези Организацията на обединените нации (ООН), според които световното население ще продължава да нараства до 2100 г.

"Светът се приближава към повратен момент в демографското си развитие и ние мислим, че този процес е вероятно да протече по-рано и по-остро, отколкото прогнозите предполагат", коментира Санджеев Санял, глобален стратег в Deutsche.

Според последните данни на ООН населението на света е 7,2 милиарда. Докато ООН прогнозира, че световното население ще достигне 10,9 милиарда през 2100 г., Deutsche Bank смята, че тогава то ще бъде само 8 милиарда.

Санял посочва, че докато развитите страни отдавна имат ниска раждаемост, то развиващи се държави като Китай, Русия, Южна Корея и Бразилия сега изпитват най-голям спад на раждаемостта. Той твърди, че по-бедните страни се нуждаят от по-висок общ коефициент на плодовитост (TFR - total fertility rate) - средният брой живородени деца на жена през живота й - за да се поддържа стабилно население, което се дължи на по-високите нива на детска смъртност.

Той изчислява, че жените в по-слабо развитите страни е необходимо да имат средно по 2,3 бебета за стабилно население в дългосрочен план. Обикновено се смята, че са нужни средно 2,1 деца на една жена за поддържане на населението на една страна, без обаче да се взема предвид благосъстоянието.

Санял посочва, че нивото на раждаемост е доста под необходимото ниво в много от развитите страни, като в Германия и Япония TFR е 1,4. Но нивата спаднаха толкова ниско и в страни като Южна Корея, където TFR е паднал от 5 през 1950 г.  до 1,3 днес, и Бразилия, където TFR спада от 6,2 през 1950 до 1,8 днес.

"Като се имат предвид гореизложените тенденции, ние чувстваме, че като цяло нивото на раждаемост в света ще падне до коефициент на заместване до 2025 г. С други думи, репродуктивно казано, нашият вид вече няма да се разширява, което е значима повратна точка в историята", отбелязва той.

"По-специално анализаторът прогнозира голям спад в китайската работна сила, независимо от премахването на политиката за едно дете. Китай вече не разполага с достатъчно жени в детеродна възраст, за да стабилизира своето население."

Според Deutsche Bank с намаляването на населението на Китай, страни като Индонезия, Филипините и Индия ще станат ключови играчи в глобалната работна сила, но и САЩ ще продължават да се радват на растяща работна сила през 2050-те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 1
T.A.D.
преди 10 години
За съжаление горенаписаното не се отнася за онези, които не могат да четат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още