IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава спадането на доходност на държавните облигации

Тя може да бъде предупредителен знак за по-рисковите активи, ако издава съмнения за състоянието на икономиката

20:15 | 05.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

 

Рисковете, че Италия ще наруши ограниченията за бюджетния дефицит на ЕС (които бяха потвърдени по-рано в сряда - бел. ред.) повишиха доходността по италианските държавни облигации, докато тази по германските достигна близо тригодишно дъно по-рано миналата седмица от -0,16%.

Отрицателната доходност обикновено е признак на опасения за растежа, като анализаторите се тревожат, че тя може да затрудни развитите икономики да го съживят при рецесия. Депозитната ставка на ЕЦБ понастоящем е -0,4%.

Понижаването на доходността на ДЦК попари надеждите на много инвеститори, че глобалната икономика може да стане по-малко зависима от експанзионистичната политика на централните банки.

Мнозина се надяваха, че последните данъчни съкращения в САЩ ще изкарат страната от дългия период на слаб растеж и ниски лихви. Сега някои се чудят дали Фед не повиши лихвите твърде бързо, след като данъчните облекчения бяха тези, кото подкрепиха растежа през последните тримесечия.

 „В ретроспекция изглежда, че стимулиращият ефект от данъчните съкращения е бил временен и може да е замаскирал негативите от повишените лихви на Фед”, посочва Томас Граф, който управлява портфейл от облигации в Brown Advisory.

Междувременно икономическите безпокойства разшириха спреда в доходността между корпоративните и държавните облигации, макар и той да е по-нисък, отколкото в началото на годината, когато инвеститорите се страхуваха, че Фед ще продължи да вдига лихвите.

Растящата рискова премия е накарала Марк Маккуин, който управлява портфейли от облигации в Sage Advisory, да намали корпоративните облигации за сметка на държавните и ипотечните.

 „Хората се безпокоят от потенцилания ефект от търговската война. Политическата несигурност създава ситуация, в която изпълнителните и финансовите директори не знаят какво да правят, което води до по-малко инвестиции в заводи и оборудване, и до по-нисък растеж”, изтъква Маккуин.

Някои инвеститори обаче все още гледат на ниската доходност по облигациите в САЩ като на положително развитие за акциите и вярват, че тя ще се повиши.

 „Инвеститорите са склонни да залагат на най-лошия сценарий”, казва Брайън Якобсен, стратег в Wells Fargo Asset Management. Той залага, че доходността по облигациите ще се повиши в следващите три до шест месеца въпреки някои недобри икономически данни.

 „Ситуацията не е добра, но не е и толкова лоша, че да предизвика рецесия или понижение на лихвите от Федералния резерв.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Хубу де - ама и акцийките: нагоре. Протекционистическата политика на Доналд може и да е неособено добре за търговията, но е най-доброто за щатската икономика, изнемогваща злочесто под ударите на китайският дъмпинг.Самият факт, че акции - нагоре - показва, че ного инвеститори разбират и това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още