IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ли ни радикализация на монетарната политика?

Сегашните стимулиращи мерки губят ефективност и могат да се окажат недостатъчни при следваща криза

09:05 | 16.06.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това може да се случи както заради икономически спад, така и заради надигащ се популизъм. Модерната парична теория например възникна не като начин да се рестартира икономиката, а по-скоро като политически метод на левите за ограничаване на неравенството в доходите. Защитниците й вярват, че докато централните банки държат лихвите ниски, правителствата могат да продължат да харчат за програми за борба с неравенството.

Втората форма на радикализация биха били отрицателните лихви, които се дискутират от Фед като възможен отговор при следваща криза. Федералният резерв вече има опит с отрицателни лихви в реално изражение (след отчитане на инфлацията – бел. ред.), като е вероятно поне да обмисли следващата стъпка.

Съществува и вариантът за хеликоптерни пари, които биха били следващото ниво на количествените улеснения, като те представляват директно вливане на ликвидност от Федералния резерв към банките. Идеята е на легендарният икономист-монетарист Милтън Фридмън, а бившият председател на Фед Бен Бернанке я възприе като дискусионен въпрос, което му спечели прозвището „Хеликоптерния Бен”.

Основният въпрос е какво би предизвикало въпросната радикализация в паричната политика.

“Най-правдоподобният път към по-агресивните монетарни стимули е настъпването на дълбока иконоическа криза”, казва Карлсън-Жлезак. „Но дори и без нея смятаме, че е вероятно да се възприеме нова версия на традиционните стимули.”

От времето на финансовата криза фискални стимули бяха въвеждани само два пъти – инициативата на Барак Обама за подкрепа на капиталови проекти, правителствени разходи и данъчни съкращения на стойност 787 млрд. долара, и тази на Доналд Тръмп за данъчни облекчения и откриване на работни места, възлизаща на 1,5 трлн. долара.

Данъчните съкращения на Тръмп съвпаднаха с един от най-силните темпове на растеж след кризата и с безработица, която е на половинвековно дъно (под 4% - бел. ред.) Критиците обаче твърдят, че стимулите не бяха необходими при растяща икономика, и че в крайна сметка ще излязат скъпо заради по-високите данъци и дефицити.

Заради намаляващата производителност и спадащите инвестиции в капитал и труд Карлсън-Жлезак нарича илюзия надеждите за икономически растеж от 4%, какъвто Тръмп обеща, че политиките му ще постигнат.

 „Принудителните стимули могат да бъдат наложени до степен, която политиците смятат за защитима. Без мерки от страна на предлагането обаче икономическият тренд в крайна сметка не ще превиши потенциалния”, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
al64ad
преди 4 години
мноого красиви думи и дълбокомислени теории зад които не се крие нищо ново а само ускоряване темповете на старото......."приннтиране" с едничката цел поддържане на "растежа"...перпетуум мобиле в никоа област вси още не е изобретен ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
bonboniera29
преди 4 години
Има ли граници на растежа от макроикономическа гл.т.?От финансова гл.т. няма измислят се всякакви измами, за да се печели повече, на което му казват РАСТЕЖ.Но истински ли е? Има реално нарастване на производството и потреблението на смислени стоки и услуги?Или някакви измислени услуги, като безкрайните телевисионни канали запълнени с глупости...Каквото и да измислят водещите финансови страни за печалба, доходите и потреблението в света ще трябва да се придържат към реални икономически резултати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Когато корпорациите управляват правителствата така става. Държавният апарат отдавна не изпълнява контролно-разпределителните си фунцкии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Те знаят много добре и за това за захапали правителствата за гушата. Важното е масата от хора да разберат това. Не случайно е имало такава голяма борба за Централна Държавна Банка, която нито е Държавна, нито е Банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
mick
преди 4 години
В момента раздават пари на банките - милиарди.. трилиони. Естествено - те там си ги поделят... и накрая огромните компании се оказват с още повече пари. Конкуренцията се изкривява - напечатаните пари отиват у най-големите, които си купуват каквото си поискат. Сякаш по-добре е да раздават пари на всеки.. така после ще ги харчи за различни неща при различни фирми. И конкуренцията ще се позапази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Кога най-накрая тия *** лихвари ще проумеят нещо, което повтарям от 5-6 години - колкото и "пари" да раздават на хората, докато не ЕЛИМИНИРАТ "ЛИХВАТА" - НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ, а само още и още ще се влошава, до ПЪЛЕН КРАХ! ЛИХВАТА е обречена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Не го ли разбраха това с ББД , че не работи . Другия вид хеликоптерни пари е раздаване на кредитни карти без лимит у гетото . Но основната мисъл е че ФЕД не се бил радикализирал още , както ЕЦБ да речем . Къде остана синхрона ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още