IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монетарното финансиране изисква внимателно и трезво управление

В ситуация като днешната то може да помогне на правителствата да поддържат доходите на хората и икономиката през кризата

12:39 | 25.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Това не означава, че монетарното финансиране не носи опасности. Неконтролирано, то може да доведе до безотговорно харчене, скрито данъчно облагане под формата на висока инфлация поради прекомерното създаване на базови пари, или дори хиперинфлация. Борбата с тези опасности може да принуди централните банки да ограничат банковото кредитиране чрез регулации, включително по-високи изисквания за резерви. Това може да задуши развитието на частния сектор.

Но в ситуация като днешната директното монетарно финансиране може да помогне на правителството да направи всичко необходимо, за да поддържа доходите на хората и икономиката през кризата. Алтернативата на дълговото финансиране би намалила желаните експанзионистични ефекти, отчасти защото би се очаквало да завърши с още един болезнен кръг от икономии.

Въпросът не е дали умишлено постоянните увеличения на парите на централната банка могат да бъдат оправдани. Могат. Въпросът е по-скоро как да ги управляваме, институционално и технически.

Израелският икономист Еран Яшив твърди, че институционалното решение е да се създаде финансова структура на ограничена във времето програма за необратимо монетарно финансиране на инициативи, свързани с Covid-19, в подкрепа на здравето и препитанието на хората. Управителният й комитет може да включва представители на финансовото министерство, централната банка и външни експерти. Ако подобна уредба прави политиката по-видимо контролирана, тази идея има смисъл.

Има обаче и въпроси относно това как да се прилага политиката. Да предположим, че наистина има много голямо увеличение на паричната база. Да допуснем също, че търговските банки искат драстично да разширят кредитирането, отчасти защото се оказват с това, което смятат за „излишни резерви“. Тогава централната банка може да се наложи да повиши лихвените проценти с повече, отколкото иначе би го направила. Може да трябва и да повиши лихвата, която плаща върху резервите, което е скъпо.

Като алтернатива може да се наложи данъчно облагане на банките чрез налагане на по-високи изисквания към неносещите доходност резерви. Тя може да се почувства задължена да отприщи инфлацията. Или просто може да трябва да обере излишните резерви, както обикновено, чрез операции на открития пазар.

Използването на по общо мнение необратимото монетарно финансиране е просто още един инструмент на политиката. Има си плюсове и минуси според обстоятелствата. Това не е нито широкият път към хиперинфлация, нито панацея за днешното свиване на реалната икономика. В момента, когато държавните дефицити експлодират в разгара на огромна криза, това е очевиден механизъм. Използвайте го. Изработете начини за управлението му. Преди всичко, уверете се, че ще преминем през това. Това е нашата основна цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още