IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е да се сложи край на данъчното предимство на дълга

Или трябва да се елиминира приспадането на лихвените разходи от облагаемата печалба, или да се предложи подобен подход към собствения капитал

10:41 | 22.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това е особено вредно във финансовия сектор, където регулаторните органи участват в дърпане на въже с данъчния режим. Регулаторите натискат фирмите да се финансират с повече собствен капитал, докато режимът съблазнява с данъчните предимства на дълга.

Няма основателен аргумент за това неравностойно третиране на дълга и капитала. Няма нищо присъщо, което да прави лихвеното плащане бизнес разход, докато възвръщаемостта на собствения капитал не се брои за такъв.

Финансистите твърдят, че премахването на данъчното предимство може да предизвика хаос, да доведе до активиране на клаузи по заемите и да окастри кредитните рейтинги. Но има лесен отговор: не елиминирайте облекченията на дълга, а просто предложете същите за собствения капитал.

Някои държави направиха това, най-вече Белгия, която въведе такъв режим през 2005 г. Въздействието беше поразително: при нефинансовите корпорации ливъриджът спадна като процент от общите активи от 63% през 1999 г. до 42% през 2010 г.

Разбира се, ще има и губещи. Компаниите за непубличен капитал, които се възползват от данъчното третиране, за да вдигнат задлъжнялостта на фирмите, в които инвестират, до краен предел, без съмнение ще бъдат разочаровани. Но това няма да им попречи да получават възвръщаемост просто от по-добро управление - нещо, което те твърдят, че правят така или иначе.

Друго притеснение е, че разпростирането на данъчния щит върху собствения капитал би имало своята цена. Простото освобождаване от облагане на „изискуемата“ възвръщаемост на акциите може да намали приходите от корпоративен данък с между 5 и 12 на сто, според МВФ, въпреки че това може да настъпи поетапно, като се прилага само към увеличението на капитала. Това обаче може да бъде компенсирано чрез повишаване на корпоративната данъчна ставка.

Една от най-големите бариери пред прилагането на реформата е, че правителствата виждат нейните достойнства само когато кризата се стовари върху техните икономики. В нормални времена позитивите от финансовата стабилност лесно се засенчват от императивите на конкуренцията в данъчните ставки между страните.

Когато Белгия реформира данъчната си система през 2017 г., връщайки стимулите обратно в полза на дълга, тя направи това, за да намали основните корпоративни ставки.

Регулаторите трябва да преосмислят своите приоритети. Огромният дълг на Hertz даде на акционерите й - първо тези с непубличен капитал, а след това и онези чрез фондовата борса - краткосрочен тласък. Дори когато тази кула от карти най-накрая се срути, шефовете получиха бонуси на стойност 16 милиона долара. Междувременно данъкоплатците ще понесат преките и косвените разходи за 10 000 служители, които загубиха работата си. Прекомерният дълг е рецепта за „Ези - аз печеля, тура - ти губиш“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Докато САЩ не изстрелят и последния си патрон (буквално) няма да се мине без долари :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Боян
преди 3 години
Нашите управници може да крадат яко, но в развитите страни особено в САЩ, са професионалисти и крадат хиляди ПЪТИ повече, а като се вземе и мащаба в предвид на икономиките говорим за далеч по-големи кражби, лошото за нашите управници е че лесно се виждат кражбите им, докато тези на запад са измислили много по-скрити за масовата публика и невъзможни за доказване методи на кражба. Лошото е че някой ден ще трябва да се плаща и икономиката на САЩ е станала толкова куха от към съдържание, че единствения начин да съществува е някой да налива пари в нея, досега пари наливаше целия свят за да се запасява с долари, но вече никой не ги иска и ще стане много интересно, само да не стане плачевно за целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още