IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпите акции и облигации тласкат инвеститорите към алтернативи

Сумата, държана в непубличен капитал и дълг, недвижимости, инфраструктура и природни ресурси, се е покачила от 2,3 до 2,5 трлн. долара през тази година

12:19 | 04.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	При тези цени пътят за Уолстрийт далеч не изглежда еднопосочен. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

При тези цени пътят за Уолстрийт далеч не изглежда еднопосочен. Снимка: Bloomberg

Въпросът е дали да не погледнем по-надалеч. През последното десетилетие инвеститорите все по-често търсеха в по-малко ликвидните области, включително недвижими имоти, инфраструктура и непублично търгувани активи, възвръщаемост, която е относително изолирана от големите колебания в стойността на публично търгуваните акции и облигации.

Очаквайте още по-голямо настъпление към тези така наречени алтернативи, особено като се има предвид тревожната динамика между пазарите на акции и облигации по време на настоящия импулс за избягване на риск.

Марк Хефъл, главен инвестиционен директор за глобалното управление на активи в UBS Wealth, е сред защитаващите диверсификацията на портфейлите чрез непубличните пазари. Той твърди, че те могат да подобрят възвръщаемостта на инвеститорите, като се има предвид, че пандемията е сходна с икономическите и пазарните сътресения от 2001 и 2008 г. „Непубличните активи обикновено генерират по-висока възвръщаемост от публично търгуваните, тъй като включват премия за неликвидност от около 1 до 3 процентни пункта годишно."

В сферата на недвижимите имоти, например, Citi Private Bank смята, че клетъчните кули за мобилни устройства, индустриалните фондове и здравните заведения могат да се възползват от увеличените разходи за инфраструктура или здравеопазване.

Анализаторите от Bernstein обаче подчертават, че „исторически високите нива“ на непубличен капитал може да повишат цената за влизане в тези активи и в крайна сметка да намалят дългосрочната възвръщаемост на инвеститорите. Сумата, държана в непублични акции и дълг, недвижимости, инфраструктура и природни ресурси, се е покачила от 2,3 до 2,5 трлн. долара през тази година, според доставчика на данни Prequin.

Друго безпокойство е, че един лош цикъл на фалити ще влоши представянето на непубличните акции, особено в области на търговските недвижими имоти. Инвеститорите също така играят лотария по отношение на представянето на сектор, който не се свени да налага тлъсти такси, които подкопават възвръщаемостта.

Сигурно още пари ще се влеят в алтернативните активи, но много по-малкият размер на този пазар в сравнение с публичните вероятно ограничава потенциала за по-добри дългосрочни резултати. Възвръщаемостта от непубличните активи ще помогне, но в крайна сметка остава важен по-широкият подход: такъв, който търси потоци от дивиденти от акции и купони от структурирани облигации, които се влияят по-малко от внезапни промени в пазарните лихвени проценти.

Добре дошли в предизвикателните времена на ниските ставки и високите оценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още