IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да вземат под внимание говоренето за инфлацията

Изглежда малко вероятно скорошният ръст на цените да представлява риск за реалната икономика в близко бъдеще, но това дава шанс за подготовка на портфейлите

09:39 | 14.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Освен това служителите на Фед не виждат по-висока инфлация на хоризонта. Това е отчасти защото очакват търсенето да остане слабо известно време. Както самият Пауъл обясни миналата седмица, те смятат, че разпространението на Covid-19 ще потисне активността на потребителите в обозримо бъдеще. Неговият британски колега Андрю Бейли потвърждава тази гледна точка.

Другата причина, според която служителите на Фед смятат, че моделите на инфлация от ХХ век е малко вероятно да се повторят, е дигитализацията. Още преди блокадите потребителите имаха богат опит с онлайн пазаруването на стоки и услуги, а корпоративните ръководители – с отдалечения труд, което стимулира глобалната конкуренция. Пандемията значително засили тези тенденции. Ако дигитализацията потисне разходите за труд в много сектори в обозримо бъдеще, това ще поддържа инфлацията ниска.

Те вероятно са прави, освен ако, разбира се, нов изблик на протекционизъм не доведе до колапс на цифровата интеграция. Това наистина означава, че настоящият инфлационен шум може да бъде надценен, но самият факт, че инвеститорите говорят за тези рискове, всъщност е добро, а не лошо нещо.

През последните няколко години пазарите станаха опасно пристрастени към еднопосочен залог. Инфлационният натиск изглеждаше толкова неочаквано заглушен преди пандемията, че инвеститорите започнаха да се държат така, сякаш инфлацията никога няма да се върне. Тогава Пауъл обеща да запази номиналните лихвени нива на рекордно ниските нива до 2023 г. Оттогава инвеститорите стават още по-пристрастени към безплатните пари или по-точно реалните лихвени проценти, които всъщност са отрицателни.

Това насърчи самодоволството около дългосрочните рискове на облигационните пазари и предизвика създаването на някои необичайни финансови структури. Пример за това са компаниите за придобиване със специално предназначение. Финансистите казват, че инвеститорите ги харесват, тъй като структурата не само предполага, че в дългосрочен план капиталовият пазар ще върви нагоре, но и дава краткосрочна доходност, която е по-добра от тази на държавните ценни книжа.

Много инвеститори отлично знаят, че залозите с нулеви лихви ще страдат, ако лихвените проценти внезапно се повишат. Те обаче знаят също, че финансистите трябва да продължат да танцуват, ако музиката с безплатните пари продължава да свири. Ето защо говоренето за инфлацията е добро. Изглежда малко вероятно скорошният ръст на цените сам по себе си да представлява риск за реалната икономика в близко бъдеще. Това, което би могло да представлява риск, е ако пазарът остане сляпо пристрастен към безплатните пари и след това преживее шок, когато условията се променят. Ако инвеститорите започнат да променят портфейлите си сега, за да възприемат по-малко небалансирана визия за бъдещето, това ще помогне да се намали тази опасност. Би било глупаво представителите на Фед да се опитват да предотвратят това, без оглед на пускането на ваксина срещу коронавируса на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Не е, щото вървят навсякъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Ама разбира се, печатенето на 10 квинтилиона книжни пари не е причина за притеснения за инфлация. Такива неща са проблем само в Зимбабве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още