IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ може да се завърне при силно икономическо възстановяване

Ако домакинствата се чувстват по-уверени, излишните им спестявания ще се стопят по-бързо, генерирайки допълнителен скок в търсенето

14:26 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Обикновено инфлацията води до монетарно затягане. Но Фед преработи целите си, преминавайки към гъвкаво таргетиране на средната инфлация и стремейки се към максимална заетост, която постига „по-широкообхватна и приобщаваща цел“.

С други думи регулаторите преследват икономика с висок натиск - среда, която има своите предимства, но не и без цена във вид на устойчиво по-високо ценово равнище.

Въз основа на това, което знаем сега, най-вероятният резултат е умерено превишаване на целта на Фед за инфлацията. Въпреки това би било небрежно да се отхвърлят рисковете за повишаване на инфлацията.

Първо, американските домакинства ще имат излишни спестявания от 2,1 трлн. долара до края на март, след като беше приет предложеният пакет от стимули за 1,9 млрд. долара. Ваксинацията се ускорява и икономиката е напът да се отвори още през следващите месец-два. Възстановяването набира значителна инереция, като БВП е напът да отчете ръст от 7,1% през 2021 г.

Ако домакинствата се чувстват по-уверени, излишните им спестявания ще бъдат намалени по-бързо, генерирайки допълнителен скок в търсенето.

Вторият, и по-технически, въпрос е определянето на нивото на безработица в САЩ, което би предизвикало инфлационен натиск. Икономистите го наричат ​​ естествено ниво на безработица.

Всяка рецесия предизвиква преструктуриране. Този път преструктурирането беше бързо, но политиците се стремят да се върнат към по-ниски нива на безработица с по-бързи темпове от преди. Поради това инфлационният натиск може да възникне при по-висок процент на безработица, отколкото през последния цикъл.

Засега, тъй като инфлацията и безработицата са далеч от целите за тях, Фед все още може да убеди инвеститорите, че повишаването на лихвите ще бъде късно и постепенно.

Предизвикателството обаче е, че възстановяването може да бъде бързо и напредъкът към целите му ще дойде по-рано, отколкото централната банка очаква. Когато това стане, пазарите ще преоценят пътя на паричната политика, но вероятно ще бъдат изправени пред по-малък отпор от страна на Фед, което ще доведе до по-голяма волатилност.

Ако инфлацията и очакванията за нея се вдигнат над целта, повечето ръководители и наблюдатели на Фед предполагат, че централната банка ще може да действа бързо, за да ги задуши в зародиш. Макар че това е възможно, вдигането на лихвите тогава вероятно няма да бъде постепенно. Неотдавнашните пазарни движения може и да изглеждат като сътресения, но ние виждаме риска от истинско сътресение, ако надвишаването на целта за инфлацията наистина е съществено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още