IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко още могат да растат американските акции след пандемичните дъна?

След като икономиката се придвижи към средата на цикъла, качествените акции започват да се представят по-добре от останалите

13:22 | 29.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Редица речи на ръководители на Фед напоследък помогнаха да се намали безпокойството на пазара заради изявлението на централната банка, което първоначално беше интерпретирано като ястребово (в посока затягане на политиката – бел. прев.) Инерцията за покупки беше подсилена и от споразумение във Вашингтон за инфраструктурна сделка на стойност 1 трлн. долара, обхващаща следващите осем години.

Макар че фискалните стимули ще се забавят значително през следващата година, сторонниците на притежаването на икономически чувствителни компании очакват потребителите и фирмите да изразходват пандемичните си спестяванията и да стимулират растежа.

„В по-гореща икономика искате да притежавате чувствителни към инфлацията акции, като може би подценяваме продължителността на цикъла“, коментира Андрю Слимън, старши портфолио мениджър в Morgan Stanley Asset Management. „Стойностните акции все още са евтини в сравнение с по-широкия пазар и мисля, че преминаваме към по-продължителна фаза на превъзхождащо представяне.“

Един от секторите, вътху които Слимън акцентира е енергетиката. Въпреки големите печалби, наблюдавани при енергийните акции през тази година, секторът изостава от покачването на цените на петрола, което предполага, че има място за по-нататъшно поскъпване.

Други стратези разглеждат предимствата на преминаването към "качествени" компании, които са добре управлявани, със силни баланси и постоянно увеличаващи се дивиденти. Те изглеждат по-привлекателни в относителен план след вълнуващия отскок на компаниите с по-ниско качество в редиците на стойностните акции.

Бенчмаркът на BlackRock за висококачествени компании в момента се търгува с най-голямата си отстъпка от индекса Russell 1000 от повече от две десетилетия. Това отразява как инвеститорите търсят възстановяване при компаниите, които бяха силно засегнати от затварянията в индустриите на развлеченията, пътуванията и търговията на дребно.

„Все още сме с голям уклон към стойността, но започваме да даваме заден и да поглеждаме към качествената търговия“, казва Тони Деспирито, главен инвестиционен директор за активните стратегии с американски акции в BlackRock. Макар той да очаква, че стойността и цикличните акции не са изчерпали напълно своя ход, часовникът цъка.

След като икономиката се придвижи към средата на цикъла, историята показва, че качествените акции започват да се представят по-добре от останалите. Деспирито твърди, че по-нормалният темп на икономически растеж би трябвало да предизвика по-предпазлив подход от страна на инвеститорите, тъй като рисковете около „данъците, инфлацията и моментът  за промяна на политиката на Фед“ стават все по-ясни.

Той отличава здравните и финансовите компании със силни баланси, които имат способността да увеличават печалбите си с течение на времето.

„Притежаването на качество ще се отплати на дългосрочните инвеститори“, изтъква Деспирито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още