IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нур-Султан без Назарбаев: причините и последиците от кризата в Казахстан

Основната причина за протестите беше силно влошеното икономическо състояние на обществото през последните години

08:13 | 10.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images/TASS Valery Sharifulin</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Getty Images/TASS Valery Sharifulin
 

Радикалите бяха малцинство - повечето протестиращи се опитваха да предотвратят насилието (не само в Алмати, но и в други градове). Въпреки това именно радикалите се превърнаха в лицето на протеста, което не е изненадващо, като се има предвид, че те държаха огнестрелни оръжия в ръцете си. В социалните мрежи има доста видеоклипове, на които на протестиращите се раздават автомати буквално от багажника на автомобил. Досега са регистрирани десетки смъртни случаи.

Президентът Токаев твърди, че радикалите са били финансирани от чужбина, въпреки че не обвинява конкретни държави. Още на 6 януари беше обявена анкетна комисия за разследване на настоящите събития, но тя едва ли ще даде обективен отговор на въпроса дали протестите са били изцяло спонтанни или зад тях стоят вътрешни или външни организатори. Тонът на изказванията на президента, който в обръщението си към нацията на 7 януари вече очакваше заключенията на разследването и обвини някакъв единен команден център и чужди сили за предполагаемо добре координираните действия, показва, че заключенията на комисията ще бъдат удобни за режима, или по-скоро за самия Токаев, чиято роля в казахстанската властова система коренно се промени през тази седмица.

Тандемът, който се разпадна

Възможно е ситуацията в Казахстан да се промени в различна посока, но засега изглежда, че президентът Токаев е спечелил най-много от настоящата криза. Допреди няколко дни той беше само младши член на тандема, в който 81-годишният Нурсултан Назарбаев, първият президент, беше безспорният лидер. 68-годишният Токаев се озова на върха на официалната пирамида на властта през 2019 г. в резултат на казахстанската операция „наследник“, която Назарбаев стартира малко след смъртта на президента на съседен Узбекистан Ислам Каримов през 2016 г.

След като вижда от първа ръка последиците от внезапната смърт на авторитарния лидер Каримов за неговото наследство и семейство (една от дъщерите, Гулнара Каримова, която бе арестувана, излежава все по-дълга присъда в затвора; другата дъщеря, Лола, и съпругът ѝ се отървават от всички големи активи в Узбекистан и не се връщат там), Назарбаев започва да подготвя контролирано предаване на властта. Първата стъпка беше назначаването на Карим Масимов, най-довереният и компетентен член на президентския екип, който преди това дълги години ръководеше правителството и президентската администрация, за ръководител на Комитета за национална сигурност (КНС).

Въпреки доверието към Назарбаев самият Масимов не би могъл да бъде смятан за наследник, тъй като общественото мнение в Казахстан е убедено, че той е уйгур, а не 100-процентов казах. Това го превръща в идеален кандидат за ролята на ръководител на най-мощната специална служба в страната (КНБ в Казахстан е почти пълен аналог на съветското КГБ, съчетавайки функциите на руските ФСБ и СВР).

След дълги колебания Назарбаев избира Токаев, дипломат от кариерата, който вече не е млад, за свой наследник. Напълно лоялен и интелигентен, Токаев е прекарал много години извън Казахстан и поради това няма свой властови екип, който да представлява заплаха за Назарбаев.

След като шокира нацията, като се оттегли от президентския пост през 2019 г., Назарбаев запази както формалните, така и неформалните лостове на властта. Законът за статута на първия президент му дава гаранции за лична сигурност, а председателството на Съвета за сигурност му дава огромни правомощия - на практика Назарбаев може не само да определя стратегическия курс, но и да налага вето на много от решенията на своя приемник. Структурата се допълва от Масимов начело на КНСБ и група други кандидати на Назарбаев, които остават на ключови позиции във властта.


Всичко започна с повишаването на цените на газа

Казахският тандем работеше без забележими за външните наблюдатели кризи. Въпреки че вътрешни лица отбелязват нарастващо напрежение между Ак-Орда, където се е установил президентът Токаев и неговата администрация, и библиотеката на Назарбаев, където се е настанил самият владетел и най-близките му помощници.

Сегашните протести промениха из основи това уравнение. В рамките на няколко дни президентът Токаев разби опорните стълбове на двойното правителство. Първо бе отстранено правителството на Аскар Мамин, един от най-важните кадри от ерата на Назарбаев. В Казахстан отдавна се искаше оставката му, но Назарбаев се противопоставяше на напускането на своето протеже. След това Токаев сам пое ръководството на Съвета за сигурност, като в спешно обръщение към нацията заяви: „Като държавен глава и отсега нататък като председател на Съвета за сигурност възнамерявам да действам възможно най-строго“.

А на 5 януари Карим Масимов бе уволнен от поста си и това е последният удар по проекта. Ермек Сагимбаев, който до миналото лято ръководеше службата за сигурност на президента Токаев, стана новият председател на КНБ. Племенникът на Назарбаев - Самат Абиш, влиятелен заместник-ръководител на КНСБ, също беше уволнен.

След като отстрани ключови фигури, Токаев продължи чистката на кадрите на Назарбаев - на 6 януари беше изгонен Кайрат Келимбетов, председател на Агенцията за стратегическо планиране и реформи, който в миналото оглавяваше фондация „Самрук-Казина“, президентската администрация и Централната банка, а през последните години работеше за осъществяване на мечтата на Назарбаев за изграждане на казахстанския Сингапур (Келимбетов запази поста си на ръководител на Международния финансов център в Астана). Също така през тези дни няколко частни самолета напускат Казахстан. Самият бивш президент не се е появявал публично: за последен път е видян на 28 декември в Санкт Петербург на среща с Владимир Путин, където Назарбаев гостува като почетен председател на Евроазиатския икономически съюз.

Но фактът, че Токаев може да се окаже основният бенефициент на кризата, не означава, че той я е организирал. По-скоро президентът се възползва от внезапно появилата се възможност да консолидира властта в ръцете си. Освен това Токаев се отърва от елементи от ерата на Назарбаев, които можеха да повлекат към дъното както управляващия режим, така и държавата. Едно от потвържденията, че сегашната криза е изненада за властите, е решението на Токаев да призове съюзниците си от Организацията на договора за колективна сигурност, предимно руските сили за сигурност, да разчистят бъркотията.

Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още