IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктурирането на EY ще е сложно, но може да е от полза за фирмата и сектора

Счетоводният гигант планира отделянето на одитния бизнес от този с консултирането, за да реши проблема с конфликтa на интереси

13:21 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Счетоводната кoмпания EY (Ernst & Young) обмисля доброволно разделяне на своя одиторски и консултантски бизнес по целия свят. Това е удивителен обрат, като се има предвид доскорошната твърда опозиция на Голямата четворка (счетоводните гиганти Deloitte, EY, PwC и KPMG – бел. прев.) срещу структурните реформи, пише Financial Times в редакционен коментар.

Отделянето на одиторските или консултантски звена на фирмите, така че те да бъдат напълно отделни бизнеси, е най-рисковият, най-трансформиращият и най-скъпият от предписваните начини за адресиране на конфликтите на интереси в сектора. И все пак, ако EY успее да осъществи структурната реформа на фона на лошите шансове за това, тя може да й донесе големи ползи.

Реформа определено е необходима за подобряване на качеството на одита, за засилване на конкуренцията между одиторите, за ограничаване на конфликтите, които могат да бъкат в мултидисциплинарните фирми, и в крайна сметка за избягване на корпоративни сривове като този с Wirecard (която беше одитирана от EY).

Одиторите поставят предизвикателства на корпоративните мениджмънти; консултантите им помагат. Тези, които подкрепят структурната реформа, твърдят, че фирмите за професионални услуги никога не могат правилно да обединят тези две конкуриращи се философии под един покрив, особено когато одитът често е лош придатък към по-доходоносната консултантска работа.

Твърде рано е да се направи категорична преценка за плановете на EY. Точният характер на разделянето все още се изяснява. Възможно е одитът да бъде изнесен в партньорско поделение, докато EY постави консултантския бизнес под отделна собственост, вероятно чрез първично публично предлагане (IPO) или продажба на дял. Филиалите на EY по целия свят ще трябва да гласуват за такава радикална промяна. Това би било значим електорален подвиг: в момента EY има 312 000 служители, включително близо 13 000 партньори, работещи в над 150 държави.

Регулаторното одобрение в тези различни страни не може да се приеме за даденост. Структурното разделяне само по себе си не гарантира по-добри одити - както твърди Голямата четворка. Тя смятат, че по-малките одиторски фирми могат да станат прекалено зависими от големи корпоративни клиенти. Въпреки това, в съчетание с други реформи – като задължителната ротация – зависимостта може да бъде смекчена.

Фирмите също така твърдят, че отделянето на консултантската работа би попречило на привличането на най-добрите висшисти или специалисти. Те често използват одитните позиции като трамплин към по-добре платената консултантска работа. Лесното решение е да бъде увеличено заплащането на одиторите. Фирмите отвръщат, че по-високите заплати означават по-високи цени за клиентите. Но ако това доведе до по-добри одити, може би си струва.

Междувременно, над цялото упражнение тегне вероятността, че ако планът на EY се провали, Голямата четворка може да стане тройка. Това би изострило проблемите със зависимостта, ниското качество и липсата на конкуренция.

Въпреки тези въпроси EY заслужава похвала за това, че се опитва да изпревари проблема и за разбирането, че трябва да се опита да приложи отделяне в световен мащаб. Нейният план оказва натиск върху конкурентите (PwC, Deloitte и KPMG) да последват примера – или да обяснят на регулаторите и клиентите защо не могат. Освен това резервните планове за отделяне имат смисъл в случай, че правителствата и регулаторите ускорят процеса.

Плановете на EY надхвърлят оперативното разделяне, разисквано в Обединеното кралство, което ще издаде последното си съобщение относно реформата на одита във вторник, но се забави със законодателството за промяна. Европейската комисия обеща предложения до края на 2022 г. Фокусът на EY може би е САЩ, които предизвикаха последната голяма ревизия на счетоводните фирми след фалита на Enron през 2001 г. Говори се, че американската Комисия за ценни книжа и борси (SEC) е загрижена за ръста на консултантската работа на фирмите в сравнение с одита и сигнализира, че ще проверява конфликтите на интереси и независимостта на одиторите. В ход е преглед. EY може просто да усеща, че е по-добре да e лидер и да повлияе на промяната, отколкото да се бори с нея, посочват от Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още