IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близки са икономическите паралели със 70-те години?

Допускането, че този път нещата ще бъдат много различни, е правдоподобно, но далеч не е сигурно

15:53 | 20.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рамките на паричната политика също са по-надеждни и по-фокусирани върху ценовата стабилност от тези от 70-те години. Но самата ценова стабилност е по-слаба напоследък, особено в САЩ. Освен това инфлационните очаквания през, да речем, 1970 г. със сигурност не предугадиха инфлацията, която настъпи впоследствие. Властите бяха склонни да отдават инфлацията на временни фактори тогава, точно както видяхме наскоро. Вярно е, че сега икономиките са по-гъвкави, отколкото през 70-те години, но нарастването на протекционизма може да доведе до обрат в това отношение. Оттогава енергийната интензивност също е намаляла, но цените на енергията все още са важни. И накрая, очаква се фискалната политика този път да бъде по-малко експанзионистична, въпреки че беше точно такава така през 2020 и 2021 г.

Като цяло допускането, че този път нещата ще бъдат много различни, е правдоподобно, но далеч не е сигурно.

Преди всичко, дали това допускане ще се окаже вярно зависи от това какво правят властите. Те трябва да избегнат грешката да позволят на инфлацията да излезе извън контрол, както направиха през 70-те години. Все още би трябвало да имат време. Но решителните действия също създават опасности, най-очевидно от ненужно рязко икономическо забавяне, с всичките разходи, които биха последвали. От друга страна, възможно е демографските промени, забавящите се технологичните промени, деглобализацията, изчерпването на важни минали възможности за растеж и нарастващия популизъм да отслабят дезинфлационните сили в дългосрочен план. Това би направило постигането и поддържането на ниска инфлация още по-трудно.

Очевидна опасност възниква в един аспект, в който световната икономика изглежда по-крехка, отколкото преди 40 години: размерът на дълга, особено на този, деноминиран в чуждестранни валути. Ключово е, че това не важи само за развиващите се страни. Еврото също е по същество чужда валута за засегната от кризата членка на еврозоната.

Ако затягането на монетарната политика се окаже значително и продължително, вероятно ще възникнат хаотични и скъпи дългови кризи. Широко разпространено е мнението, че кредиторите са в по-добра позиция да поемат подобни удари от международните банки в началото на 80-те години. Но кредитополучателите може да не са: трябва да сме наясно, че тези, които трябва да избират между внос на храни и енергия, от една страна, и обслужване на дълга, от друга, обикновено ще изберат първото.

Също така е твърде оптимистично да си мислим, че самите шокове за реалната икономика са приключили. Вирусът може да ни изненада неприятно. Освен това никой не знае как ще се развие войната. Нещо повече, някои от обсъжданите мерки, по-специално забраната за морски застраховки на доставките на руски петрол, могат да доведат до допълнителни скокове в световните цени на петрола. Русия може също да прекъсне износа на газ за Европа, което ще предизвика допълнителни сътресения.

Работих като икономист в Световната банка през 70-те години, казва Уулф. Това, което помня най-силно от този период беше всеобхватната несигурност: нямахме никаква представа какво ще се случи, посочва той. Допуснати бяха много грешки, някои от прекомерен оптимизъм, а други от паника. Миналото не се повтаря. Но се римува. Не пренебрегвайте поезията на времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още