IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природните бедствия причиниха загуби за 64 млрд. евро от началото на годината

Глобалните загуби през първата половина на 2022 г. обаче са били значително по-ниски от тези година по-рано

13:51 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/JEFFREY GROENEWEG</em></p>

 Снимка: EPA/JEFFREY GROENEWEG

Според Munich Re щетите и катастрофите, свързани с изменението на климата, се усещат от все повече групи от населението на света. Според анализа на презастрахователя глобалните загуби през първата половина на годината са били значително по-ниски от тези година по-рано. Въпреки това на няколко континента се наблюдават забележими климатични екстремуми, както обяви компанията от Мюнхен. През първата половина на годината природните катастрофи са причинили общи икономически щети в размер на 65 млрд. долара (64 млрд. евро) в целия свят, което е с 40 млрд. долара по-малко, отколкото през първата половина на 2021 г., когато щетите бяха много високи, предава DPA.

„Като цяло това не е година на изключителни загуби в дългосрочен план", казва ръководителят на геоложките проучвания на компанията Ернст Раух. „Но имаше и регионални крайности, които доведоха до нови върхове при загубите. Това важи особено за Австралия“, допълва той. Общите загуби от тежките наводнения там възлизат на 6,6 млрд. долара - очаква се по-висока цифра, тъй като през юли имаше нови наводнения. „В края на годината щетите ще бъдат още по-големи", казва Раух.

Гореща вълна в Европа

„Имаме метеорологични аномалии и гореща вълна в Европа", казва ученият, който посочва: „В крайна сметка това са много силни признаци, че изменението на климата не е само научен проблем, а става осезаемо в ежедневието на много хора“. По отношение на настоящите горещини и суши Раух посочи тенденцията на повишаване на температурите и намаляване на летните валежи в Централна Европа. Средните годишни температури в големи части на Европа са се повишили с повече от 1,5 градуса от началото на систематичните записи в края на XIX век.

Според базата данни на Munich Re топлината, сушата и горските пожари се срещат по-често и в много други региони на света. От десетилетия застрахователят документира и анализира загубите, причинени от природни катастрофи в световен мащаб, тъй като това е от голямо значение за изчисляването на риска. „По принцип загубите от природни катастрофи се увеличават в световен мащаб, но няма ясна посока за всяка опасност във всеки регион на света“, казва Раух.

САЩ са засегнати по-често от средното ниво

Раух дава за пример тропическите бури - урагани, тайфуни и циклони. „Честотата им се е увеличила в северната част на Атлантическия океан, но в южната част на Тихия океан броят им намалява“. По източното крайбрежие на САЩ и в Карибския басейн настоящият сезон на ураганите може да се окаже по-тежък от обикновено. „В Северния Атлантик, очакваме над средните данни за годината по отношение на честотата на бурите", казва Раух.

„Дългосрочната средна стойност за Северния Атлантик е 11 бури с имена, докато през последните години тя е средно 14", отбелязва той. Очакванията за тази година са: 18 плюс/минус три. Според Munich Re причината е естественото колебание на климата ENSO ("El Niño southern oscillation"). Понастоящем преобладават така наречените условия La Niña, които благоприятстват образуването на урагани. САЩ така или иначе са засегнати от природни бедствия с честота над средната. През първата половина на годината икономическите загуби там възлизат на 28 млрд. долара, което е над 40% от общия размер в световен мащаб. По-голямата част от тях са причинени от силни гръмотевични бури и торнада.

Преди няколко месеца Междуправителствената експертна група по изменение на климата призова застрахователите да преразгледат изчисленията си за щетите при природни бедствия. „Ранното разбиране на климатичните промени е от съществено значение за нас", казва Раух. „Непрекъснато адаптираме нашите модели на риска и цялото ни управление на риска към научните открития“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още