IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кейнсианските схващания на Бернанке може да доведат до силна инфлация

Фед неправилно разчита на високата безработица и ниската производствена активност да неутрализират инфлационния натиск

16:25 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кейнсианските схващания на Бернанке може да доведат до силна инфлация

Стратегията на Федералния резерв за противодействие на рецесията се крепи на неправилното схващане, че свиването на световната икономика ще облекчи инфлационния натиск, който неизбежно ще последва наливането на стотици милиарди долари в американската икономика. Това мнение изказва американският професор по политическа икономия и автор на историята на Федералния резерв Алан Мелцер пред Bloomberg.

Сегашният председател на Федералния резерв Бен Бернанке, подобно на други свои предшественици, избра да следва икономическата философия на Джон Кейнс. Той разчита на увеличаването на парите в обращение, на кредитирането и на харченето като двигатели на икономическия растеж.

Бернанке пренебрегна теорията на професора по икономика и нобелов лауреат Милтън Фридман, която предупреждава, че печатането на пари неизбежно обезценява валутата, което затруднява още повече борбата с безработицата и рецесията.

Мелцер критикува подхода на Бернанке и предупреждава, че инфлацията в САЩ може да се усили дори над нивата от 70-те години на миналия век. Тогавашното ръководство на Федералния резерв няма волята да противодейства на натиска на правителството и продължава да увеличава парите в обращение, за да се бори с безработицата. В резултата на това в края на десетилетието годишната инфлация достига над 13 на сто.

Бернанке разчита на високата безработица и ниската производствена активност да изиграят ролята на спирачен лост за покачването на цените. През последните шест месеца Федералният резерв увеличи паричното предлагане с 1 трлн. долара, което би трябвало да дестабилизира валутата, съгласно теорията на Милтън Фридман.

Инвеститорите и макроикономическите данни от последните седмици подкрепят възгледа на Бернанке – Кейнс. Дългосрочните инфлационни очаквания достигнаха 2,5 на сто на пазара на ценни книжа, индексирани с инфлацията в началото на април, което е под средната стойност на инфлацията от 2,8 на сто за последните десет години. В сряда ще бъдат обявени данните за индекса на потребителските цени, като мнозина очакват годишната инфлация да се запази непроменена, благодарение на поевтиняването на енергийните ресурси.

Новините не са източник на тревожни данни за инфлацията засега, но не бива да се забравя, че Федералният резерв се намира в началото на дългия път за борба с икономическата криза. Балансовият отчет на американската централна банка се е увеличил с 1,2 трлн. долара за последната година до 2,09 трлн. долара, което е резултат от увеличаването на паричното предлагане. Активите на американската централна банка ще се увеличат още повече, след като Бен Бернанке заяви, че ФЕД ще изкупи ценни книжа за още 1,15 трлн. долара, от които 300 млрд. долара ще бъдат похарчени за държавни облигации.

В рамките на последните шест месеца паричният агрегат M2, който включва парите в обращение плюс разплащателните сметки и взаимните фондове, инвестиращи на паричния пазар, се е увеличил с 14 на сто на годишна база. Това е два пъти по-висок ръст спрямо шестте процента средногодишен ръст за последното десетилетие.

Алан Мелцер се опасява, че политическият натиск няма да позволи на Бернанке да изтегли достатъчно бързо излишните пари от икономиката, когато дойде подходящият момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още