IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се промениха щатските борси в годината след емблематичния 9 март?

Финансовият сектор се възстановява най-бързо, следван от добивните и индустриални компании

08:21 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Как се промениха щатските борси в годината след емблематичния 9 март?

Фондовите борси в САЩ стигнаха своя връх за всички времена през октомври 2007 г., след което последва свободно падане на индексите заради ипотечната криза. То спря на 9 март 2009 г., когато индексът на сините чипове Dow Jones IA се върна на нивото си отпреди 12 години. Междувременно индексът, който обединява всички 4 176 борсови компании в САЩ – Dow Jones US Total Stock Market, се стопи с 56,8%.

Една година по-късно DJ TSM се е повишил със 70,2% и въпреки това остава много под своя пик от октомври 2007 г. В анализ за MarketWatch изпълнителният директор на Dow Jones Indexes Джон Престбо прави „дисекция“ на щатските фондови пазари, за да се разбере по-добре по какъв начин са се възстановили борсите от мъчителния спад от октомври 2007 г. до март 2009 г. и какви са изводите от това.

Не е изненадващо, че пазарните сегменти, които са пострадали най-много, след това са отскочили най-силно. Например акциите на малки компании са потънали средно с около 60% по време на пазарната паника, след което са се възстановили с ръст от 103% до края на февруари. В същото време по-големите компании са отчели спад от около 60%, последван от 55% ръст заради по-голямата им ликвидност на пазара.

От най-лошите до най-добрите

Сред десетте основни индустриални групи най-драстичен е спадът при финансовите компании, чиито акции са поевтинели средно със 76%, след което се възстановиха с ръст от 112,3%. Това, че акциите на финансовите компании са начело по спад не е изненадващо, защото финансовият сектор бе в епицентъра на ипотечната криза в САЩ, която прерасна в икономическата криза, на която сме свидетели и в момента.

Дори и след силния ръст през последната година обаче финансовите компании не са компенсирали изцяло своите загуби, защото в края на февруари финансовият сектор се намира с 50% под своя исторически пик от 20 февруари 2007 г.

На второ място със спад от средно 61% се нареждат добивните компании, следвани от 62-процентния спад при индустриалните компании. През изминалата година обаче акциите на първите са поскъпнали с над 111%, а при вторите е отчетен среден ръст на цената от 90%. Челната петица се допълва от технологичните компании и тези от сектора на потребителските услуги с отчетено понижение на цената от около 52%.

Интересно е, че телекомуникационните компании отчитат най-малък ръст от 26,6% в цената на своите акции през последната година, макар че преди това са претърпели загуба от 51,2%. Малко по-голям скок се наблюдава при акциите на компаниите за комунални услуги, които са поскъпнали средно с 44%.

Възстановяването на световните финансови пазари

Ралито на фондовите борси извън САЩ през последната една година е още по-силно, както и предшествалият го спад е по-дълбок. Индексът Dow Jones ex-U.S. Total Stock Market, който обединява 7 497 чужди компании, е нараснал с над 78% за последните 12 месеца, след като преди това падна с 61% под пика си от края на октомври 2007.

Общото между щатските и останалите пазари на ценни книжа е датата 9 март 2008 г., когато индексите едновременно отчетоха най-ниските си стойности за последните няколко години. Възстановяването започва през март и допреди фискалната криза в Гърция външните пазари изпреварват с до 20% тези в САЩ. Тази преднина обаче се е стопила до 9,5% от началото на декември до края на февруари тази година.

Страните от групата на БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай, заемат челно място в ралито през последната година, като цените на акциите там отчитат среден ръст от 106,4%, след като преди това изгубиха 64%. Най-силен сред тях е спадът на пазара на ценни книжа в Индия, както и последвалия го ръст през последните 12 месеца.

Сред развитите икономики най-незначително е ралито на японската фондова борса за последната година – 44% ръст. С близо 70% се повишават цените на акциите в Германия и Франция за последната година. С най-бързо темпо сред развитите страни се възстановява пазарът на ценни книжа в богатите на природни суровини Канада и Австралия, като индексите там нарастват със съответно 96% и 119%.

Подобно на щатските борси, и на останалите пазари челно място по възстановяване заема финансовият сектор, следван от добивните и индустриалните компании.

Какви са изводите?

Представянето на световните фондови пазари и на техните сегменти е сходно, дори и да се различава по своята сила. Това показва колко голяма е тяхната свързаност и колко трудно е в действителност да се диверсифицира, докато всички финансови пазари вървят надолу.

Освен това изглежда, че пазарът се възстановява по посока на традиционни сектори. В момента най-добре се представят добивните и индустриалните компании, което е израз на очакванията за възстановяване на икономиката. Технологичните компании също са в центъра на вниманието, което означава, че възстановяването няма да бъде стимулирано само от търсенето, но и от повишаване на производителността.

И трето: икономическият растеж в бъдеще се очертава да бъде извън Съединените щати и особено в нововъзникващите пазари. Това означава, че икономическият растеж на САЩ ще става все по-зависим от икономическата мощ на други страни. А това на свой ред ще преобрази икономиката на САЩ изцяло – от облика на нейните отрасли до количеството и качеството на работните места, които предлага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още