Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на жилища през 2017 г.: Надува ли се нов балон?

Фундаментите на пазара са по-стабилни в сравнение с преди кризата заради темповете на ръст на безработицата и заетостта и тенденциите при лихвите

Пазарът на жилища през 2017 г.: Надува ли се нов балон?

Снимка: Архив Investor.bg

2017 г. е почти история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2017 г.".

Основна тема за жилищния пазар в големите градове през 2017 г. е има ли балон, или няма, заради силния ръст на цените и активността. Темата залегна и в последния доклад за икономическите дисбаланси на Европейската комисия (ЕК), която предупреди България, че пазарът на имоти у нас е надценен.

Друго е виждането обаче на консултантските агенции в сектора. 2017 г. е най-успешната за пазара от 10 години насам с основен двигател на местното търсене, включително и на пазара на ваканционни имоти, и ръст на цените от порядъка на 10-15% в София.

Всичко това се подкрепя от ниските лихви по ипотечните кредити, които се очаква да се задържат на тези нива и през следващата година, преди да започнат плавно да се увеличават през 2019 г., както и от стопяващата се безработица, най-вече в големите градове, и увеличаващата се заетост.

Заради засилената активност очакванията са инерцията да се задържи и през 2018 г., с продължаващ ръст на новото строителство, както подсказват и данните за разрешителните за строеж на Националния статистически институт (НСИ), и преобладаващо силно местно търсене.

Има ли балон?

За първи път в доклада за макроикономическите дисбаланси, който е част от процедурата европейски семестър, ЕК включва пазара на имоти. Цените на жилищата в страната ни растат с едни от най-бързите темпове в рамките на Европейския съюз (ЕС), а задлъжнялостта на бизнеса и домакинствата е все още висока, предупреждава Брюксел.

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат, които са за второто тримесечие на 2017 г. (за третото ще бъдат публикувани в средата на януари 2018 г.), показват, че България е на пето място по годишно повишение на ценовите нива с 8,6%. Лидер е Чехия с 13,3%, следвана от  Ирландия с 10,6%, Литва с 10,2% и Латвия с 9,6%. 

Според консултантската компания Knight Frank през третото тримесечие на 2017 г. България е на 16-то място по ръст на цените на жилищата от 55 наблюдавани от компанията пазари по света.

Брокери и експерти обаче посочват, че фундаментите на пазара този път са стабилни. При този икономически растеж – очакван около 4% за 2017 г., е нормално да растат и отделните сектори на икономиката.

С постепенното увеличаване на предлагането в големите градове, където се съсредоточава и търсенето, заради ускоряването на новото строителство се очаква и балансиране на пазара. Така ръстът на броя продажби на практика вече изпреварва темповете на ръст на цените, посочват агенции.

Този ръст обаче все още не се отразява в данните на Агенцията по вписванията, която през третото тримесечие на 2017 г. отчете забавяне на сделките. Причината – от една страна летният сезон, а от друга – преобладаващият брой сделки „на зелено“, които се вписват едва след издаването на Акт 16 на сградите. Много от тези жилища вече имат разрешение за ползване, но някои собственици още не са вписали покупките си.

Цени и тенденции

В София средната цена на кв.м жилищна площ вече достига 1 000 евро, което е средно с до 15% повече спрямо миналата година в зависимост от района. Най-скъпи са жилищата в центъра, "Яворов" и "Стрелбище" – съответно 1 450 евро, 1 443 евро и 1 441 евро, показват данни на портала за имоти imoti.net към средата на декември. За сравнение, в началото на годината цените в същите райони на столицата са били съответно 1 195 евро, 1 373 евро и 1 610 евро.

От статистиката на портала се вижда, че в районите с най-високи цени ръстове няма или ако има, те са минимални, а в някои дори се наблюдава и корекция. Най-бързо растат цените в кварталите, които тръгват от по-ниска база, като например "Дружба", "Сухата река", "Слатина", "Св. Троица", "Люлин", "Надежда", "Овча купел" и др. - от една страна заради метрото, а от друга в някои райони и заради недостатъчното предлагане в някои от тях на фона на търсенето.

Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените агенциите за имоти регистрират през първата половина на годината. От лятото насам темповете на пазара се успокояват.

С пълна сила обаче вървят рефинансиранията на ипотеки предвид и все още ниските лихви. Лихвите по кредитите за покупка на жилище паднаха под 4% за заемите в лева и са около 4,5% за заемите в евро.

На годишна база на отделни пазари ръстът на ипотечното кредитиране достига и над 30%, показват данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие на 2017 г.

По-осезаема промяна в паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква в края на 2018 г., т.е. от 2019 г. лихвените нива в Европа би трябвало да започнат плавно да растат, включително и в България. В никакъв случай обаче не се очакват резки увеличения, а при първоначалното вдигане на основните лихви най-вероятно банките ще поемат част от тежестта, както се случи в САЩ при първото увеличение на ставките. 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
11
 
11
red6 до: red6
преди 1 година
Няма профилна снимка
И коректното заглавие не е - "Надува ли се балона...", а "Кога надутия балон ще се спука..."
Защото 15% ръст в София-град за 1г на базата на всички негативни фактори не говори за надуване на балон, а за такъв, който вече е раздут!

Инвесторе, вземете най-накрая да ви пораснат т0пки и пишете нещата с истинските им имена. СЛед като доклад на ЕК посочва, че има риск - това е меко казано, че нещата са се заср@ли вече и трябва да се пипа мъжката за да не "уйде коньо у ряката". Нещо като десетия пореден доклад за корупцията в страната...
0
 
9
 
10
red6 до: Chris15
преди 1 година
Няма профилна снимка
Спад може да има само по 2 начина:
1. Ако брокерите им дойде акъла в главата и са се усетили най-накрая на къде *** вятъра. И са пренебрегнали алчността си, която я предават по веригата към продавача. И последва плавен спад до равновесна цена. Невъзможен вариант, понеже брокерите по българските земи са по-прости и алчни от таксиджиите.
2. Комбинация от вдигнати лихви (необслужваеми кредити и натиск върху банките) + влизане на фактора отрицателен ръст на населението. Рязък отлив на купувачи, понеже цените са много близки до границата "абе що не си 3б3те м@йката..." и вероятно едно покачване по кредитите ще прескочи тая летва...

Според мен е ясно какво ще се случи. Дано поне т@пирите в НС се усетят и нормализират нивата на данъците за недвижима собственост, за да предизвикат те нормализацията на пазара и данъците. Желязото се кове, докато е горещо. А е още по-добре ако сам си го сложил в пещта преди това, а не постфактум да му мислиш.
0
 
14
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тук се направи вече прогноза за сриване като цена и като време. Долу-горе биват При 700евро брутна заплата в София, реални 600 грубо имаме вече цени над 2 заплати за кв.м., че отива и към 3 работата ако е ново и в добър квартал. Ами едно жилище 80 квадрата по три месеца за квадрат да бачкаш е 240 месеца или 20 години. При това без заем да има с лихви. А спрете се малко бе хора. Аз предлагам едно реалистично отношение към въпроса и към живота. Цена от 1 заплата за 1 кв.м. Как ще плащаш 20 години и още 10 грубо лихва. То човешкият живот не е толкова дълъг. Просто сегашните цени минават вече отвъд физическите възможности на човека. Семейство да живее над 20 години на една заплата. Те програмистите вече си купиха, кой следва с друг с над 2 бона заплата. Области като Разград и Видин са с по 400 родени деца за огластта през 2017та. Демек с този темп тези области отиват към население 30 000 за областта след години,т.е 1/5 от броя при соца. Демографският колапс не е удрял още пазара на имоти. ЩЕ УДАРИ, няма кой да мигрира към София вече. Набор 1997ми - критично малкият е на 21 вече, а след него са 20 такива, че и надолу по брой. София - 15 000 деца за 2017та - прогнозно население без миграция малко над 1 000 000. Сега е 2 ужжжж, ще става 1. Миграция няма от къде да идва - вече дадох примери с 2 области. СОПРЕТЕ СЕ, ПОЕМЕТЕ ДЪХ, ИЗВАДЕТЕ КАЛКУЛАТОРА. След 40 никой не те ще на работа, кви заеми, кви 5 лева. Верно имотите растат на цена, но разходите на младо семейство също растат с децата. Просто бнимавайте. Ето сега с Банско и лифта пак ще надуят там балона. Относно панелките - ами при заем за 30 години има шанс панелката да падне преди да бъде изплатена - майтапче.
0
 
16
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
възможно е скоро да видим по ниски цени на имотите... напоследък много се коментира има ли, няма ли балон - струва ми се и продавачи и купувачи вече калкулират спада...
1
 
24
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
ЧНГ. Балонът определено се надува. Купувал съм няколко пъти и съм продавал и опитът ми показва, че имаме едно добро надуване. Ако в София поне има работа, доходи и някакви надежди, то надуването е оправдано, но има доста областни градове, където надуването е за съжаление капан за много хора. Аз лично следя цената на кв.м. спрямо средната заплата. На доста места вече имаме сериозно изпреварване на цената на 1 кв.м. спрямо чистия месечен доход. Реално при новото строителство, където има и едни поне 20 процента общи части цената започва да става много спорна. 2 заплати за 1 кв.м. е критичната летва след която следва интересното. Човешкият живот не е достатъчно дълъг за да поеме такъв риск. Лихвите са отделен въпрос, наистина въпрос. Всеки да си мери мераците. Иначе лошо. Надявам се след някоя година да сте надули яко балона и като се пукне аз пак да си купя нещичко както през 2014та например

Още от Анализи
АДРЕС: Насищане на жилищния пазар и натиск върху цените на новото строителство