IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple има План Б заради спада на продажбите на iPhone, доставчиците ѝ - не

Производителите на компоненти, с които работи компанията, са силно зависими от нея

09:16 | 18.11.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В свят, в който търсенето на iPhone намалява, Apple има План Б. Докато потребителите чакат повече време, за да се сдобият с по-нов телефон, а пазарът на смартфони се насища, Apple може да разчита на това да таксува повече за всеки телефон и да генерира повече средства от услуги, като стрийминга на музика, дигиталното видео и съхранението на данни, пише в свой анализ Bloomberg.

Но за много от компаниите, които доставят компоненти за iPhone, няма друг вариант.

Най-новото доказателство, че това, което е лошо за Apple, може да бъде ужасно за доставчиците ѝ, се видя на два континента, които се намират на два часа един от друг. Japan Display, която генерира повече от половината от приходите си от производителя на iPhone, сви прогнозата за финансовите си резултати. А след това Lumentum Holdings, топ производител на сензори за лицево разпознаване за iPhone, също понижи очакванията си за второто си фискално тримесечие.

"Доставчиците са по-зависими от обемите от Apple”, коментира У Джин Хо, анализатор в Bloomberg Intelligence. „Това носи допълнителен риск за останалата част от веригата на доставките“.

Apple не е отговорила на запитванията за коментар.

Книжата на Apple понижиха стойността си с 5 на сто в понеделник, а тези на Lumentum – с 30%. Тези на II-VI Inc. отписаха 13 на сто от цената си. Южнокорейската LG Innotek, която получава половината от приходите си от Apple, също записа спад на цената на акциите ѝ си - с 9,5%, а Japan Display – с 11 на сто.

Изправена пред съзряващия пазар на смартфони, Apple залага на стратегия, която има за цел да накара потребителите да плащат повече за телефони с нови функции, като лицево разпознаване, и по-добри екрани.

3D сензорните компоненти от компании като Lumentum често струват по над 1000 долара. Малко хора могат да си позволят да платят толкова много за нов смартфон. Но когато става дума за продажби, доставчиците получават еднократни плащания за компонентите им, докато Apple може да генерира стотици допълнителни долари от смартфона. През последното тримесечие Apple не отчете почти никакво увеличение на броя на продадените телефони iPhone, но приходите от този ѝ бизнес скочила с 29 на сто на годишна база.

Ако търсенето за по-нови, по-скъпи смартфони се свива, Apple може да намали поръчките на компоненти или да забави продажбите, оставяйки доставчиците с повече запаси. Поради това е по-вероятно те да намалят цените, когато Apple се върне на масата за преговори.

По-слабата прогноза за продажби на Lumentum е резултат от намаляването на продажбите на нейния най-голям клиент само преди няколко дни, обясни главният изпълнителен директор Алън Лоу на конференция в Сан Франциско. Lumentum не разкрива кой е клиентът, а говорителят на компанията отказва да коментира въпроса, но според данни на Bloomberg става дума за Apple.

Apple все повече шуми около това, че има база от 1,3 млрд. инсталирани устройства, вместо да разкрива колко бройки iPhone продава всяко тримесечие. Същевременно компанията прави промени, за да запази своите потребителите щастливи, докато им продава все повече услуги.

“Apple вече не е традиционен хардуерен бизнес“, коментира Джийн Мънстър, ветеран анализатор на Apple от Loup Ventures. “Инвестиционната парадигма на Apple се мести от фокусирана върху продажбите на устройства към по-прогнозируем бизнес, воден от услугите“.

Тази година Apple направи стъпки за удължаване на времето, в което iPhone може да бъде използван. Това вероятно ще накара мнозина да не бързат с купуването на по-новите устройства – друг плашещ знак за доставчиците.

По-рано тази година компанията потвърди, че наистина е забавяла някои по-стари модели телефони, за да избегне проблеми, свързани с батериите им. След недоволството на потребителите, компанията им предложи по-евтина опция за замяна на батериите на устройствата, с цел да се удължи животът на много телефони.

Наскоро Apple пусна нова версия на своята операционна система – iOS 12, която безпрецедентно може да работи на 28 от устройствата на компанията, включително на модели, чиято продажба започна през 2013 г. Предишните обновявания на iOS поддържаха устройства, пуснати на пазара преди по-малко години, така че това е първият път, в който Apple поставя като приоритет ускоряването на работата на по-старите модели iPhone.

Това може да увеличи цикъла за замяна на iPhone с между шест месеца и 3,2 години и да понижи броя на продадените устройства с 6 на сто годишно в рамките на 3 години, твърди Тони Саконаги, анализатор от Sanford C. Bernstein & Co.

С по-дълго издържащите телефони, потребителите е по-вероятно да се абонират за нови услуги, превръщайки устройствата в по-печеливши за Apple. Но тези услуги не са допълнителен източник на приходи за доставчиците на компоненти.

Въпреки че тези доставчици имат по-малко възможности, те реагират на по-бавно движещия се пазар на смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
това е логиката на селлянина от България, в западните държави не е така и ДА получавам почти толкова колегите също, че и много повече и НЯМА НИТО ЕДИН във фирмата с иСифон ама НИТО ЕДИН за кво са им има фирмени *** за без пари ?!?......това е и трагикомедията на селлянина Андрешко .... но в белите държави това го считат за безмислен разход, скъпите коли и прочее в но наща колония са на пиедестал, за тва сме и на тоя хал ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ivs
преди 5 години
Когато тръгнеш да получаваш по ? 5-6000 на месец няма да правиш селски сметки. Разбира се, че с 2 годишен договор и лизинг. 90% от хората в бели държави купуват така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
а с кво да ги купувам ?!? без пари не дават никъде и да за моя китаец съм дал 170? и за да не дрънкаш ей така само да се лае месеца колко толко в "нормалните" еврогеййски държави се плащало малко за еллката на Япъл ей ти тука избираш си тарифа за 2г. договор плюс цената на джаджатаhttps://shop.t-mobile.at/handy-mit-vertrag/appleмисля трети клас по математика имаш аз иам втори до обед ама кат гледам не е ич евтино ама ич ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ivs
преди 5 години
Ти още хиляди българи купуват явно телефоните с кеш !.?В България стандартът на живот не съответства на живота в западно европейски държави.Българина винаги се за прецакан.Защо при нормални оператори в нормални държави хората плащат минимално за нови телефони .,, просто се подписва двугодишен договор.Ама нееее то си е прецакване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Пазара не е пред насищане , а след пренасищане . Да кажат , колко смартфона има в складовете и в цялата мрежа непродадени . За компенсация може би разговорът през епъл трябва да е двойно таксуван . Ако това е план Б ............. Но огромната производствена база , персонал и мрежа стават напълно ненужни , или не толкова че да се самоиздържат и да генерират печалби . Време е да спрат и обратните изкупувания . Да се качат лихвите по огромния кредит . Да започне полека крахът на това недоразумение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
нешо май а мм ? ..... :)) иии боц в аналнното отверстие ..... шортот излезе зелевия дет ми викаше дан се занимаам повече с акции аз го послушах, но първо си прибрах печалбата .... :)) таз дръгглива нахална фирмица не знам каков и е проблема, а той е че няма иддиоти дет да дават х 2000$ за тез *** кат ги има същите китайски за 160$ и план Й да изкарат нема да стане повече, са кат запопнат догодина и големите спадове мизерната им гнъссна акция ше се спихне оше повече ..... тогаа мое изкарат и план В с който да искат за *** х 5000$ .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още