IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Успехът на Apple с новите услуги е трудно предвидим

Производителят на iPhone „може да си позволи една или две грешки“, твърди милиардерът и председател на Berkshire Hathaway

16:02 | 29.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уорън Бъфет по време на своя лекция. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет по време на своя лекция. Снимка: архив Ройтерс

Уорън Бъфет призна в четвъртък, че не може да предскаже успеха на новия пакет от услуги на американския технологичен концерн Apple Inc, но е убеден, че обществеността ще има полза, докато доставчиците на съдържание се борят за повече приходи. 

В понеделник Apple обяви амбициозен план да се преориентира като компания за развлечения и финансови услуги, включително да навлезе във видео стрийминга и да пусне на пазара кредитна карта съвместно с Goldman Sachs.

Бъфет, чиято компания Berkshire Hathaway Inc притежава акции на Apple за 40,3 милиарда долара към края на годината, заяви, че производителят на iPhone „може да си позволи една или две грешки“, докато и други компании, като Amazon.com Inc, Netflix Inc и Walt Disney Co се конкурират за вниманието на клиентите.

„Няма да има дъжд от пари“, каза той. „Не е лесно да се предскаже как ще се развие услугата, защото имаме много умни хора с много ресурси, които се опитват да разберат как да вземат още половин час от свободното време на потребителите си“, каза Бъфет в интервю за CNBC. Той заяви обаче, че след едно десетилетие на подобряване на доставките на развлекателно съдържание „публиката ще бъде победителят“.

Бъфет защити залога на Berkshire от приблизително една десета от акциите в American Airlines Group Inc, Delta Air Lines Inc, Southwest Airlines Co и United Continental Holdings Inc въпреки проблемите с 737 MAX. Berkshire започна да натрупва тези дялове през 2016 г., изненадвайки много инвеститори, защото Бъфет считаше сектора като твърде конкурентен и капиталоемък, след като осъществи инвестиция в USAir Group, за която по-късно съжали.

Милиардерът и председател на Berkshire Hathaway Inc, който сега притежава големи дялове в четирите най-големи американски авиокомпании, също така заяви, че авиоиндустрията ще изпита опасения за безопасността дори и след като самолетите 737 MAX на Boeing Co бяха изтеглени от експлоатация

„Не мисля, че вече е самоубийствен бизнес“, каза милиардерът в четвъртък.

Бъфет добави, че Boeing, който не е в портфолиото на Berkshire, „има много работа, която трябва да свърши много бързо“, но „индустрията е като цяло толкова безопасна“.

Той също така заяви, че темпът на растеж на американската икономика, която нарасна с 2,2% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година, изглежда се забавя, но „това не променя нищо, което правим в Berkshire“.

„Наистина искам да заложа на Америка“, каза Бъфет, говорейки в Тексас в рамките на събитие, излъчено от CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още