Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Десетилетието в медиите и доминацията на съдържанието

Крупни сделки, възход на стрийминг услугите и отслабване на кабелните оператори белязаха поседните десет години

Десетилетието в медиите и доминацията на съдържанието

Снимка: Pixabay

През 1996 г. Бил Гейтс заяви, че “съдържанието е цар” и думите му се превърнаха в нeщо банално за медийната и телекомуникационната индустрия.

Но през последните 10 години се оказа, че разпространителите на съдържание - в САЩ в лицето на AT&T, Verizon, Comcast и Netflix, наистина се превърнаха в царе на пазара, харчейки милиарди за оригинално съдържание и оставяйки по-малките медийни компании да се борят да намерят купувачи. Същевременно рекламните приходи рязко се пренасочиха от собствениците на съдържание към онлайн гигантите, които разчитат почти напълно на други за съдържание, пише CNBC.

Десетилетие на промяна

Погледът назад към 2010 г. ни напомня, че:

- Time Warner и News Corp. бяха изпреварени само от Disney по приходи през 2010 г., радвайки се на нарастващите средства от кабелните мрежи, но страдаха от слабия рекламен пазар през 2009 г., свързан с финансовата криза.

- DirecTV беше най-големият доставчик на платена телвизия с над 28 млн. клиенти в Северна и Южна Америка към края на 2010 г.

- Yahoo беше интернет гигант за 24 млрд. долара през януари 2010 г., като само две години по-рано беше отказала предложение за 44 млрд. долара от Microsoft.

- General Electric все още притежаваше NBC Universal. Тя запази пълната собственост до януари 2011 г., а след това държеше 49% от NBCUniversal до 2013 г. През януари 2010 г. пазарната оценка на GE беше 161 млрд. долара. Днес е 96 млрд. долара.

- Netflix имаше пазарна капитализация от 2,9 млрд. долара и беше в зората на насочването си от DVD към стрийминг.
AT&T все още не беше купила DirecTV или Time Warner.

- Charter Communications беше малко известна регионална кабелна компания за 4 млрд. долара.

По-рано този месец Viacom и CBS се сляха, обединявайки двете най-големи компании за съдържание от 2010 г. Споразумението им подсказва за една развила се през десетилетието тенденция - ерата на компаниите само за съдържание приключва.

Въпреки че Disney все още съществува като такъв тип фирма с пазарна капитализация от 266 млрд. долара, следващите по големина играчи са Discovery и ViacomCBS, всяка от които е с капитализация под 40 млрд. долара. (Sony има капитализация от 82 млрд. долара, но развлеченията са само част от по-голямата компания).

От праха на някога доминиращите медийни и интернет компании, Facebook, Twitter, Spotify и Snap се пррвърнаха в големи модерни медийни играчи. Всяка една от тях стана публична след 1 януари 2010 г. и всички са с капитализация от 20 млрд. долара или повече.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Планът на Bytedance за щатската TikTok включва и IPO