IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft се превърна в любимия технологичен гигант на Вашингтон?

Голяма заслуга за това има президентът на компанията Брад Смит

15:58 | 23.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Когато комисия към Конгреса на САЩ се подготвяше да разпита публично главните изпълнителни директори на четири технологични гиганта през 2020 г., президентът на Microsoft Брад Смит, чийто работодател не беше под прицел, даде на властите личен брифинг. Когато Австралия предложи закон, с който да принуди Facebook и Google да плащат за новинарски статии, Смит го одобри и предложи Bing на Microsoft като алтернатива. Когато САЩ започнаха да обмислят подобно законодателство, той отиде във Вашингтон, за да свидетелства пред Конгреса и да покаже подкрепата си.

Смит, ветеран от Microsoft, който работи в компанията от близо 30 години и е неин президент от 7, успява да маневрира така, че компанията му да има добра позиция що се отнася до регулаторите, които стават все по-враждебни към технологичните гиганти. Някога гледана под лупа от регулаторите, днес Microsoft е разглеждана от тях като приятелска страна сред днешните водещи технологични компании – статут, който правителствени служители и вътрешни представители на Microsoft казват, че до голяма степен произтича от това, че Смит си е спечелил приятели във Вашингтон, пише Wall Street Journal.

Конкурентите твърдят, че той е умел и в това да насочва негативното внимание към конкурентите, а това е в полза на Microsoft.

Влиянието на 63-годишният мъж е подложено на тест, докато компанията се опитва да проправи пътя на най-голямото си придобиване – покупката на Activision Blizzard за 75 млрд. долара. Въпреки че регулаторите все още не са одобрили сделката, представители на властите и на индустрията твърдят, че трудно си представят някои от другите четири най-големи американски технологични компании – Apple, Amazon, Alphabet или Meta Platforms – да е състояние дори да се опита да спечели одобрение за придобиване от такъв размер в настоящата среда.

„Ако това беше някой от останалите четирима, ответният удар щеше да е много по-голям“, коментира сенатор Марк Уорнър.

Стратегията на Смит е да си сътрудничи с регулаторните органи, които често имат сблъсъци с конкурентите на Microsoft. Той критикува начина, по който Apple управлява своя App Store, докато Microsoft се опитва да предложи своя „Netflix за игри“ за iPhone. Той подкрепи мерки за намаляване на влиянието на Facebook и Google в дигиталната реклама, което може да е от полза за бизнеса на Microsoft в сферата на търсачките и онлайн рекламата. Неговата подкрепа за регулаците в технологичния сектор попречи на усилията на Amazon (голям конкурент на Microsoft в изчислителните облаци) да се бори с ограниченията на своите бизнес практики.

Неговият екип изтегли Microsoft от търговски асоциации, създадени, за да помагат на технологичната индустрия да говори с един глас относно действията на правителството, и сложи край на примирието с Google, съгласно коеро компаниите се съгласиха да спрат да подават регулаторни жалби една срещу друга.

В началото на миналата година Кент Уокър, главен юридически директор на Google, написа в блога на компанията, че позицията на Смит по някои въпроси напомня на „гол корпоративен опортюнизъм“.

Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още