IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft се превърна в любимия технологичен гигант на Вашингтон?

Голяма заслуга за това има президентът на компанията Брад Смит

15:58 | 23.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Ролята на Смит се промени отново след 2014 г., когато Сатя Надела стана главен изпълнителен директор и побърза да промени културата на Microsoft от бойна корпоративна политика към повече сътрудничество вън и вътре в компанията. Едно от първите му публични действия беше да направи софтуера Office наличен за iPad на Apple – стъпка назад от това да държи своите приложения близо до операционната система Windows.

Смит се превръща в един от най-ентусиазираните поддръжници на усилията на Надела, твърдят Бивши служители. Новият лидер повиши Смит до президент през 2015 г., давайки му възможност да се среща с представители на властите и да участва в изслушвания пред Конгреса. На следващата година Microsoft и Google сключиха 5-годишно примирие. Приблизително тогава Смит закри Офиса за стратегически отношения.

Сблъсък с конкурентите

Откакто пое президентската роля, Смит се превърна в по-популярно публично лице на Microsoft. Той харесва позицията си и често се хвали, че има мобилните номера на важни членове на Конгреса, твърдят хора, които са работили с него. Тъй като регулаторният натиск върху технологичните гиганти отново се засили, Смит отново хвърли ръкавицата към конкурентите си. Той застана зад предложения, които другите гиганти категорично не одобряват – често в случаи, в които приходите на Microsoft ще бъдат най-слабо засегнати.

„Microsoft преследва стратегия, чрез която се опитва да се разграничи от Big Tech и да бъде най-отговорният играч“, твърди Адам Ковачевич, бивш лобист на Google.

Франк Шоу, вицепрезидент по корпоративните комуникации на Microsoft, коментира: „Никой не е перфектен, но вие се стремим да бъдем принципни, а понякога това създава възможност да се отделим от конкуренцията“.

Представители и сътрудници на Конгреса казват, че Microsoft е била по-склонна от другите технологични гиганти да предостави както висшето си ръководство, така и експертен персонал, за изслушвания, докато властите се занимават с проблемите с политиките в сферата на технологиите, като тези за реагиране на кибератаки или изпращане на потребителски данни зад граница.

„Опитахме се да идентифицираме опасенията, които хората могат да имат, а след това да ги адресираме проактивно“, коментира Смит. „Смятам, че това ще ни послужи по-добре за одобряване придобиването [на Activision].”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още