IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колапсът на сделката с Nvidia може да коства много на SoftBank

Плановете на Arm отново се насочват към листване, което частично ще компенсира японската корпорация за пропуснатата възможност

14:00 | 12.02.22 г.
<p>
	Ръководителят на SoftBank Масайоши Сон.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Ръководителят на SoftBank Масайоши Сон. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Сделката на японския конгломерат SoftBank за продажба на разработчика на чипове Arm на американския технологичен гигант Nvidia беше оценена на хартия на 66 млрд. долара. След това всичко пропадна. Регулаторните органи в САЩ, Великобритания и Европейския съюз (ЕС) изразиха сериозна загриженост относно въздействието на продажбата върху конкуренцията на глобалния пазар за полупроводници. 

Сега, вместо тлъста печалба от продажба, SoftBank разглежда възможността за първично публично предлагане (IPO) на Arm, пише Nikkei Asia Review.

Според анализаторите оценката при евентуални листване ще зависи от това дали Arm може да постигне устойчивост след скорошното си възстановяване след години на колебливо представяне.

„Втората фаза на растеж на Arm е напът да започне“, заяви председателят на SoftBank Масайоши Сон.

Други обаче не са толкова сигурни.

Базирана в Кеймбридж, Англия, компания Arm заема централно място в световната полупроводникова индустрия. Самата тя не произвежда готови чипове или устройства, а лицензира дизайни на микропроцесори за технологични компании по целия свят. Тези чипове могат да се открият в повечето смартфони по света, както и други продукти като компютри и автомобили.

Arm е оприличена на Швейцария заради нейната неутралност при лицензирането на технологиите. Nvidia се конкурира с много от клиентите на Arm, които се обявиха против плана за продажба, след като беше обявен през септември 2020 г. Техните опасения бяха взети под внимание от регулаторите в редица страни, които заведоха дело, за да блокират сделката.

„[Сделката с Nvidia] компрометира самата основа на бизнес модела на Arm, който е изграден върху нейната независимост“, коментира Джеф Блабър, главен изпълнителен директор на изследователската фирма CCS Insight. „IPO-то е най-добрият път за Arm и осигурява критичния баланс между инвестиции и неутралност“, изтъква той.

amr1 amr1

Приходите на Arm са нараснали с по-малко от 5% на годишна база през последните три фискални години. Като част от предложената сделка, Nvidia се ангажира да инвестира сериозно в усилията ѝ за развитие на научноизследователска и развойна дейност, за да подсили нейния растеж и да ѝ помогне да навлезе на пазара на компютри.

„Обмисляхме IPO, но решихме, че натискът да осигурим краткосрочен ръст на приходите и рентабилността ще задуши способността ни да инвестираме, да се разширяваме, да се движим бързо и да правим иновации“, пише през юли 2021 г. тогавашният главен изпълнителен директор на Arm Саймън Сегарс. Той беше сменен тази седмица.

Според Блабър обещанието на Nvidia се основава на огромна инвестиция в Arm на ниво, което би надвишило това, което е налично чрез връщане към плана за листване.

SoftBank заяви, че Arm е напът да достигне 2,5 млрд. долара приходи през тази фискална година, която приключва в края на март, което е с 26% повече от отчетените през предходната година 1,98 млрд. долара. Внезапният скок в растежа, след години на едноцифрени ръстове, изненада анализаторите. SoftBank посочи, че това се дължи на новото търсене на 5G смартфони и оборудване, както и заради области като компютри и сървъри.

Но, въпреки че компанията продължава да се разширява на набиращи инерция нови пазари, нейното централно място там е изправено през редица предизвикателства.

RISC-V, архитектура на чип с отворен код, бързо набира популярност, засилена от китайските компании. Санкциите на САЩ, предназначени да попречат на подобни на Huawei концерни да получат достъп до американски технологии, навредиха на Arm  и на нейните дизайни, докато Пекин активно насърчава независимостта на своя сектор на чиповете.

Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още