Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Павел Бандилов: 2018 г. може да бъде новият златен век на капиталовия пазар

Липсва голямото IPO, липсва ни сегашната БТК, коментира пред Investor.bg Павел Бандилов

Павел Бандилов: 2018 г. може да бъде новият златен век на капиталовия пазар

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическият растеж тази година в България се стабилизира на ниво от около 4%, а заетостта в страната постоянно се увеличава. В същото време се наблюдава намаляване на външната задлъжнялост, а фискалният и валутният резерв на страната са на рекордно високи нива, коментира пред Investor.bg финансовият анализатор Павел Бандилов.

По думите му потребителските разходи, износът и инвестициите ще бъдат основния компонент на ръста на БВП и догодина, като този очакван ръст ще бъде отразен във финансовите резултати на публичните ни компании.

"Но ако за определени развити пазари говорим за еуфория, то БФБ е далеч от това състояние на духа. На родна почва можем да говорим за един леко засилващ се оптимизъм", коментира Бандилов.

Според него обаче този оптимизъм се развива на фона на липсата на чужди инвеститори на пазара.

Още по темата

"Ако правим паралел с предишния "златен век" за борсовия ни оператор, то това, което ни липсва, е голямото IPO, липсва ни сегашната БТК. И според слуховете има вероятност тази година да бъдем свидетели на такова първично предлагане. Подобно събитие би било силен акселератор за пазара ни", категоричен е той.

Годината на БФБ завърши с излизането на голям инвеститор от Софарма и това според него сякаш изигра блокиращ ефект за пазара. "Освен натиска при позицията, сякаш изчезна и желанието за покупка при другите сини чипове. Човек спокойно може да наблюдава поведението на фармацевтичната акция и да си създаде представа за настроението на целия пазар. Явление, което е нормално за невръстната ни капиталова общност", заяви финансовият анализатор. 

От друга страна, борсата демонстрира „ликвидност“ и пое ордерите продава в по-голямата си част, като най-вероятно през следващата година този натиск ще изчезне.  Доскоро говорихме за евентуална корекция на БФБ след ръста в началото на 2017 г., мисля че събитията при Софарма бяха нашата корекция, допълни той.

Очакванията му са за по-добра година от изминалата на БФБ, движейки се от засилващия се положителен сантимент и  нови IPO-та, и най-вече - новопривлечени инвестирани средства. 

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
3
 
4
преди 10 месеца
Предлагам Черешко и Дебелян сега да листнат и да "лапнат" ВПК. Или поне части от него. Като сме почнали със сравненията с БТК. С Дунарит не стана, ама ВПК с компенсаторки може, що пък не.
8
 
8
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Липсва компания като БТК, защото всичко което беше ни завещано от комунизма отдавна беше опапкано. В смисъл вече няма нищо останало за папкане от лошия комунизъм и сега ще трябва да се работи. А това е трудно при сегашната конюнктура в БГ-то.
3
 
4
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Един век събран в половин година ще им мине пред очите - някъде около първия учебен ден .
9
 
10
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Да златен но не за капиталовия пазар, а за пазара на злато.

Още от Анализи
Най-добрите договорни фондове в България за 2018 г.